Цецка Цачева. Снимка: БТА

Майки и парламентарната група на ГЕРБ се обединиха около искането Законът за училищното и предучилищното образование да бъде приет преди разпускането на Народното събрание.

Днес родители, привърженици на Закона дойдоха отново в НС, за да се срещнат този път с председателя на парламента Цецка Цачева. Вчера те дойдоха в НС, за да се срещнат с депутати от ГЕРБ. Те им бяха обяснили процедурните правила, по които текстовете могат да влязат в пленарна зала.

Днес мнозинството обяви, че твърдо подкрепя Закона за образованието и ще направи всичко възможно да бъде приет от това НС. ГЕРБ обаче ще търсят подкрепата на още една парламентарна група, за да не ги обвини опозицията, че приема силово закони. Димитър Главчев от ГЕРБ беше категоричен, че не могат да разчитат на подкрепата на независимите депутати. Ние не можем да правим заключението, че те ще ни подкрепят, обясни Главчев.

На срещата Цачева обясни, че ще насрочи извънредно парламентарно заседание, за да се приеме Законът за образованието, ако получим подкрепа на още една парламентарна група, допълни той.

По думите на Главчев експресното приемане на закона не е пиар акция. Защо да не се включат и другите в тази пиар акция, като става въпрос за приоритет.

Снежана Дукова акцентира върху факта, че текстовете са изготвени след срещи с много неправителствени организации и кръгли маси. След тригодишен труд, този труд трябва да се увенчае с успех, заяви Дукова.

Майките от своя страна обявиха, че вече са внесли искане при председателя на парламента Законът да бъде разгледан приоритетно.

Според тях, ако текстовете не бъдат приети от това НС, те ще отидат в коша за боклук и ще трябва да започне да се работи по него отначало.

Те обясниха, че ще отидат при представители на всички парламентарни групи и ще поискат да заявят ясно позицията си.

Владислава Цолова от фондацията "Стъпка за невидимите деца на България" заяви, че е родител на дете с аутизъм, което е тръгнало на масово училище и се оказало, че системата е неподготвена за това. Избрах да не отивам в друга държава, която е подготвена да приеме детето ми, а да участвам в процеса да превърнем България в наше място, коментира Цолова. Ако не се приеме законът, всъщност погребваме децата си с решението си да останем тук, допълни тя.

Владислава Цолова каза още, че ще внесе искане до президента Росен Плевнелиев работата на НС да бъде удължена извънредно дори и след сформиране на служебен кабинет. По нейни думи това е позволено по Конституция при извънредна ситуация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase