Снимка: архив, Булфото

Фалшиво писмо от Главното мюфтийство приканва имами да гласуват за партията на Касим Дал. За това алармираха от мюфтийството.

„Аз като главен мюфтия Ви съветвам на предстоящите избори да не гласувате за ДПС и Ахмед Доган, а да гласувате за Касим Дал и неговата партия – Народна партия „Свобода и достойнство“, пише в писмото.

В него се посочва, че и турският премиер Реджеп Тайип Ердоган съветва да се гласува за партията на Касим Дал.

„Уважаеми имами, 23 години подкрепяхме господин Доган и ДПС, но какви права защити на нашите братя мюсюлмани. Аз, с отговорността, която сте ми гласували, мога да кажа никакви. От 20 години едни и същи са депутатите на ДПС, за младите няма път, а вижте какво направи господин Касим Дал – избра господин Корман Исмаилов, млад в силите си мъж, който мисли и работи за по-доброто на мюсюлманите и интеграцията им към Европа, а не като Юнал Лютфи, който 20 години дреме, спи по столовете в парламента“, се казва още в писмото.

„По повод прословутото изказване на Ахмед Доган за баницата – че той е разпределял, аз мога и да кажа на колко парчета се разпределя тази баница за него и 15 негови приближени – Лютви Местан, Емел Етем, Христо Бисеров и още на пръсти броящи се вечните депутати. А мюсюлманите да тънат в мизерия и глад“, пише още във фалшивото писмо.

„Години наред слушахме как ДПС ни убеждаваше, че ако ги няма тях, ще ни сменят имената, ще ни спрат пенсиите. Уважаеми господин имам, аз бих казал на тези техни лъжи да не вярвате. Вие сте български граждани и граждани на Европа, в България има Конституция, в която пише, че никой не може да ви отнеме или спре пенсията, никой не може да ви смени името, ние сме държава членка на НАТО“, се отбелязва още в него. 

„Писмото е фалщифицирано, не е писано в администрацията на Главното мюфтийство“, твърдят оттам.

От мюфтийството допълват, че от началото на 2013 г. не ползват бланката, в която е инкорпорирано писмото, положените печат и подпис също били преправени.

„Мюсюлманското изповедание е религиозна институция, която не се занимава с каквато и да било политическа дейност, още повече не би си позволила да съветва обществото относно техните политически предпочитания“, категорични са от мюфтийството.

Главното мюфтийство призовава имамите, които са получили такива писма, да уведомят местните поделения на МВР и прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase