Цветан Цветанов. Снимка: БТА
fallback

Определени икономически кръгове лансират определени кандидати за вътрешен министър, заяви МВР шефът Цветан Цветанов в оставка пред bTV. Той уточни, че не знае кой ще поеме неговия пост в служебния кабинет.

„Опозицията твърди, че служебното правителство ще е близко до ГЕРБ. Не, ние сме се изолирали. Дори не знам кой ще е бъдещият вътрешен министър. Но определени икономически кръгове лансират определени кандидати. Хора се обаждат, дискутират, това в малка България се знае. Те са 10-15 имена, които се спрягат”, поясни Цветанов, но не пожела да назове имена.

На въпрос дали Кристалина Георгиева е добър кандидат за служебен премиер, министърът в оставка бе лаконичен: „Тя е добър еврокомисар”.

За отношенията на Бойко Борисов с президента Росен Плевнелиев Цветан Цветанов коментира: „Имаме институционално уважение един към друг и е дадена пълна свобода на президента в този момент”.

 „За мен е важно на 12 май българските граждани да гласуват за по-добра България. Правителството ще преосмисли всичко, което е допуснало като грешки. Фокусът на едно бъдещо управление на ГЕРБ ще бъде социалната политика”, заяви вицепремиерът в оставка.

Относно здравословното състояние на премиера в оставка, който два пъти беше приет в болница заради високо кръвно, МВР шефът каза, че Борисов е добре.

„Във всички моменти, които се развиват в страната, няма човек, който да участва в управлението и да не изживява всичко това”, смята Цветанов.

ГЕРБ се готви за предсрочни местни избори във Варна, след като днес предстои сегашният кмет Кирил Йорданов да обяви дали ще подаде оставка.

Цветанов лансира областния координатор на ГЕРБ и водач на групата й в общинския съвет Иван Портних като добра кандидатура за кмет.

„Но когато се определят номинации се правят задълбочени анализи. Не трябва да допуснем подобна грешка като тази през 2011 година”, заяви Цветан Цветанов, визирайки подкрепата на ГЕРБ за Кирил Йорданов на последните местни избори. Това решение Цветанов определи като политическа грешка.

„Той беше най-малкото зло, което можеше да се представи към този момент”, коментира вицепремиерът в оставка и заяви, че „издигането на този кандидат е реално политическа грешка на ГЕРБ”.

Цветанов отказа да посочи кой точно е предложил кандидатурата на Кирил Йорданов, като обясни, че решенията са колективни и всеки един от партията може да предлага.

Цветанов посъветва медиите да попитат организаторите протестите кои са и какви данъци са плащали. „В първите редици колегите ги познават като интересни – свързани с наркоразпространение. Не бих искал да конкретизирам. От 50 човека, които се възприемат като лидери, около 49% са познати на полицията”, заяви вътрешният министър в оставка.

Той не скри възмущението си, че на шествията е имало хора, употребили дрога, и такива, свързани с наркоразпространението. „Ултрасите, тези с камъните, с бутилките”, конкретизира Цветанов. Особено рязко той реагира на факта, че е имало и непълнолетни. „Къде са им родителите и защо имат пари за бутилка”, попита той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

240

килия номер 6

преди 11 години

Много скоро Цецо Лажецо ще замени 6-те си апартамента срещу килия номер 6 в Централния затвор!

239

macintosh

преди 11 години

Плевнелеив води България към национална катастрофа политическа криза, после икономически колапс, че то после ще ни трябват десетилетия за да се оправим. Да си подава оставката.

238

Angel83

преди 11 години

Губим време по този начин. Няма нищо лошо Плевнелиев да спазва указа точка по точка, но в момента се решава коя държава, колко европари ще получи в периода 2014-2020 година. Ако нямаме служебно правителство навреме, то може и да не видим тези пари в повече, за които Бойко говореше толкова време, защото просто няма да има кой да защити интересите на България.

fallback