Румен Петков. Снимка: архив Булфото

И тази сутрин ми звъняха работещи в Министерството на вътрешните работи и Министерството на финансите, че се унищожават купища от документация, заяви депутатът от БСП Румен Петков.

Миналата седмица, след като правителството подаде оставка, се появи информация, че финансовото ведомство изхвърля огромно количество документи. От МФ отрекоха, че са изхвърляли документация.

По думите на Петков, който е бивш вътрешен министър, никой не може да каже какво е финансовото състояние на страната в момента. Народният представител отправи доста тежки критики към правителството в оставка. Според депутата  последните три години у нас се характеризирали с унижение на държавността, на политическите партии и на парламентаризма.

Петков припомни, че министър-председателят в оставка Бойко Борисов не е присъствал на вотовете на недоверие и на дискусиите за бюджета. Левицата често е отправяла упреци към Борисов, че почти не идва в Народното събрание. БСП не веднъж са изразявали тезата, че това руши държавността.

Според Петков отношението на премиера в оставка е създало усещане в обществото за непотребност и вредност на институциите, на политическите партии и на демокрацията. Когато днес улицата казва "вън на политическите партии", това е естествено продължение на политиката на ГЕРБ, допълни той, цитиран от БТА.

Според него "фразеологията на премиера "Аз дадох на пенсионерите", "Аз дадох на спорта" е довела до омраза към демокрацията и е нанесла удар върху институционализма. Депутатът смята, че единственото хубаво нещо в сегашната обстановка е, че ще има ново правителство.

Според Петков цялата отговорност се пада на президента, който по най-бърз начин трябва да сформира силно служебно правителство, което да гарантира свободни и демократични избори, и един от приоритетите му трябва да бъде "преглед на системите, особено финансовата и тази на сигурността".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase