Снимка: БТА
fallback

ГЕРБ е върнала мандата за съставяне на правителство на президента Росен Плевнелиев веднага след връчването му на премиера в оставка Бойко Борисов.

Държавният глава връчи първия мандат на най-голямата група в Народното събрание. В сряда президентът Росен Плевнелиев ще връчи мандат за съставяне на правителство на следващата по големина група в парламента – БСП.

В петък държавният глава ще връчи мандат за съставяне на правителство на ДПС, ако БСП го върне. Ако и третата партия върне мандата, в понеделник следващата седмица Плевнелиев ще обяви задачи и структура на служебното правителство.

Според него между сряда и петък следващата седмица могат да се посочат членовете на това правителство.

Държавният глава напомни, че президентът не може да назначава програмно правителство, по Конституция президентът назначава служебно правителство.

Oще по темата
Плевнелиев заяви, че работи по исканията, които получи от протестиращите в неделя, и те са разпратени към всички компетентни институции.

Държавата през тази седмица ще бъде под светлината на прожекторите не само от гражданите, но и от Европа и света, очаквам и апелирам за отговорно отношение от всички, заяви Плевнелиев.

Той добави, че актуалната политическа ситуация е напрегната, намираме се в политическа криза. Всички ние работим за стабилност и за резултати в интерес на нацията и на хората, увери той.

Държавният глава апелира всички институции да полагат усилия в интерес на гражданите. В четвъртък Росен Плевнелиев ще направи обръщение от парламентарната трибуна. Утре ще се проведе Консултативен съвет по национална сигурност при президента.

След като миналата седмица президентът Росен Плевнелиев проведе консултации с парламентарно представените политически сили, държавният глава обяви, че вървим към служебен кабинет.

Плевнелиев тогава обяви, че ще връчи в понеделник мандат за съставяне на нов кабинет на ГЕРБ, после на БСП и после на ДПС.

БСП и ДПС вече декларираха, че няма да правят правителство в рамките на този парламент, нито ще участват в служебен кабинет.

Възможни дати за провеждане на следващи избори са краят на април до средата на май, стана ясно миналата седмица след срещата при държавния глава.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

420

Анонимен

преди 11 години

За тъпите Гробаджии:1. Какво прави Бойко Борисов в хотела на Доган в Девин в неделя?2. Какво прави Цветан Цветанов в хотел България в Минерални бани, при кумеца си Тодор Бояждиев, човек на Бисеров?3. Какво прави Делян Добрев с Местан в хотел Сандански, пълно с хора на ДПС в неделя?Я тази шестица от хора да бъдат набутани в ареста при *** да цвилят до небесета от черни палки...СДС е марката ни пред Европа, заедно с Костов и Първанов в панделата в Пазарджик, марш крадливи люде...

419

Анонимен

преди 11 години

този по горе е бившо-БКП после стана бивша -МУТРА а сега е -бивш министър прицедател ей Българино свери си часовника кои ви управлява през последните 4 год. и си направи равносметка как кои е управлявал дали той не е най некадърният мутрафон които днес се държа наглооо ама много нагло и заслужава едни големи тояги...

418

петър

преди 11 години

То се знае, че и БСП и ДПС ще върнат мандата.Направо ми е мъка, кой ще ни пробута Росен в служебният кабинет. Само да не ни насади Прокопиев.

fallback