Консултациите при президента. Снимка: БулФото

Задачата на президента е много сложна и отговорна, може да се окаже, че няма да има пари, с които да се плати увеличението на пенсиите от 1 април, заяви съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов след консултациите при президента Росен Плевнелиев.

Според Костов, президентът трябва да направи много внимателен разчет на финансовото състояние на страната, за да не допусне в периода, в който той ще носи отговорността, изведнъж да се появят такива неразрешими финансови проблеми, че да започнат процеси на фалит.

Още по темата
Лидерът на ДСБ, който имал отделен кратък разговор с президента, заяви, че държавният глава ще прецени кои решения са важни и никой няма право в момента да му налага каквото и да било.

Според Костов президентът трябва да поиска, ако се наложи, от Народното събрание да даде платформа на служебното правителство за решаване включително и на финансов въпрос.

По думите му най-големият кошмар на президента е да няма пари да плати нещо. Представяте ли си какво би станало, той ще трябва да плати увеличените пенсии, представете си, че в някакъв момент той не може да гарантира тези неща, коментира Костов.

Лидерът на БСП Сергей Станишев е заявил пред президента Росен Плевнелиев, че служебното правителство не трябва да оставя никакъв намек за политическа обвързаност с която и да е политическа сила или корпоративни интереси. Не трябва да има никакъв намек за политическите лица в него, че представляват партия и че ГЕРБ реално ще бъдат на власт без да носят отговорност, коментира лидерът на БСП след консултациите при държавния глава.

За социалистите е неприемливо Цветан Цветанов и приближеният му кръг в МВР да имат каквото и да било отношение с провеждането на изборите, затова БСП иска гражданските структури, наблюдателите и партиите да имат представителство в Информационно обслужване.

БСП ще върне мандата на президента, но ще предложи на държавния глава служебният премиер да разкрие реалното състояние на фискалния резерв, на бюджета, на болниците и на общините, за да е ясно “на каква почва се стъпва”.

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров заподозря, че се играе двойна игра за проекта „Белене“, защото другите парламентарни групи на консултациите не се съгласили на гласуване за окончателното му спиране.

Според заместник-председателя на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова спешното, което трябва да се направи от сегашния парламент, са мерки, които да гарантират стабилността и сигурността на държавата по време на служебното правителство.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев пък беше категоричен, че е несъстоятелно в рамките на два месеца да има партийни чистки, но там, където служебните министри смятат, че имат заместници, които не са си свършили работата или са нарушавали закона, могат да ги сменят.

В оставащите дни до разпускането на Народното събрание ще бъдат разгледани спешни промени в Закона за енергетиката, в Закона за енергийната ефективност и в Закона за чужденците. Това е било решено тази вечер на Председателски съвет на парламента. В дневния ред на парламента ще влезе и решението във връзка с първия демократичен референдум за развитието на ядрената енергетика и АЕЦ "Белене". В оставащите дни от работата на НС ще бъде разгледан и мораториум на строителството по морските плажове. Парламентът ще заседава извънредно във вторник. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase