Румен Петков Снимка: Impact Press Group

След обвинението, което отправи премиерът в оставка Бойко Борисов към доживотния председател от ДПС Ахмед Доган, че е подготвял атентат срещу него, трябва да се дадат отговори на два въпроса. Това заяви депутатът от БСП и бивш вътрешен министър Румен Петков. 

Според него първо трябва да се отговори на въпроса откога е сигналът, а после да се изясни и каква конкретика има в него. По думите на Петков Борисов е бил много катеторичен в изявлението си и това трябва да се уточни.

Ако става дума за общи разсъждения, това е много различно. Премиерът беше твърде императивен, обясни Петков.

Бившият министър не коментира дали е възможно Борисов да е накърнил чак толкова интересите на международната организирана престъпност, че да се поръча атентат срещу него. По думите на Петков всеки, който е работил в МВР, се е борил с криминалните среди и ”не може да се хареса на всеки”. Той уточни, че в миналото са постъпвали сигнали за атентати срещу Борисов, но те са били проверявани и не са били потвърдени.

Депутатът обаче беше категоричен, че днешното изявление на Борисов е изместило дебата. Споменаването на този сигнал измести реалния дебат. Вече не говорим за телета и за трактори, не говорим за оставката и за провала на управлението, заяви той.

По думите му преди предстоящите избори никой вече няма да говори за политики и управленски решения, а всички ще се замерват с папки.

Още по темата
Няма достоверни данни за готвено покушение срещу Бойко Борисов, обясни и депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров. Той беше доста по-краен от колегата си Румен Петков и обвини премиера в оставка, че прави спекулации с изнесените днес данни за готвено срещу него покушение. Няма как да се провери тази информация, няма как да се получи достоверен отговор, каза още бившият шеф на Националната разузнавателна служба. 

Той бе категоричен, че дори и парламентарна комисия не може да провери тези факти. По-рано днес Борисов призова парламента да сформира парламентарна анкетна комисия, която да провери информацията. По думите на Гяуров до подобна информация имат достъп премиерът, президентът, евентуално и председателят на НС.

Бившият шеф на разузнаването определи като доста безотговорно поведението на премиера в оставка заради това изявление. Гяуров потвърди, че преди е имало сигнали за заплахи срещу Борисов. Той обаче категорично отказа да даде конкретика.

Аз зная само за една заплаха, която е доказано фалшива и изготвена в София, заяви Гяуров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase