Снимка: БТА
fallback

Тази сутрин премиерът Бойко Борисов се изправи пред Народното събрание, но вместо промени в кабинета, той съобщи, че след няколко часа ще подаде оставката на това правителство. По процедура след като оставката бъде депозирана, народните представители ще гласуват напускането на това правителство.

Оставката на кабинета „Борисов” ще даде мандат на следващите партии в Народното събрание да сформират правителство, предвижда законовата процедура. Първо право да сформира ново правителство ще има отново ГЕРБ, а ако те не успеят - мандат ще бъде връчен на следващата политическа сила в Народното събрание. Ако и в този случай не може да бъде съставено правителство, президентът, който връчва мандатите, може да избере една партия и да й даде правото да сформира правителство.

В рамките на тези мандати може да бъдат създадени коалиционни или експертни правителство или с други думи на ход ще са „Коалиция за България”, ДПС, Атака  и „Синята коалиция”, които могат да сформират кабинет в рамките на мандата на 41-то Народно събрание. ГЕРБ вече декларира своя отказ от участие в сформиране на правителство в рамките на този парламент.

Ако никоя партия не съумее да формира правителство - самостоятелно или в коалиция, което да получи одобрението на парламента, идва ролята на президента като съставител на следващ кабинет.

В такава ситуация Росен Плевнелиев ще трябва да разпусне парламента и по негово предложение ще бъде сформиран служебен кабинет, който да подготви страната за предсрочни избори. Това е предвидено в чл. 99 от българската Конституция. Но и в такъв кабинет партиите твърдят, че не искат да участват.

Датата на предсрочните избори се определя от датата на акта, с който президентът разпуска Народното събрание.

През последните 23 години България е била управлявана на два пъти от служебно правителство с премиери Ренета Инджова и Стефан Софиянски.

Ренета Инджова е първата жена, която застава начело на България. Тя беше назначена от президента Желю Желев през октомври 1994 година. Тя управляваше страната до януари 1995 година. Стефан Софиянски беше назначен от президента Петър Стоянов през 1997 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

186

Не се знае.

преди 11 години

Какви прогнози само - Леле боже?? Какво ли ще стане?? Апокалипсис? Смърт? Емиграция? Край? - Нищо подобно, просто поредното ново начало. А какво ще бъде то - никой не знае! Дано не се наложи да избираме пак от старите *** в парламента. Все пак - нов бардак със стари* не се прави!

185

Анонимен

преди 11 години

1.ОСТАВКА2.СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ3.ПЪЛНА РЕВИЗИЯ НА ХАЗНАТА- ОСОБЕНО НА РАЗХОДНАТА ЧАСТ-ДА СЕ ВИДЪТ ВРЪТКИТЕ НА ДЯНКОВ4.ИЗБОРИ....ЗАПОЧВАНЕ НА ЧИСТО-ЗА СТАБИЛИЗИРАНЕ НА ИКОНОМИКАТА И ГАРАНТИРАНЕ НА ДОХОДИТЕ5.СЪД ЗА ИЗПРАЗНИТЕЛИТЕ НА ХАЗНАТА И ДЖОБОВЕТЕ НАШИ

184

Анонимен

преди 11 години

До unAВ софия вчера харата който реално станаха причина да си тръгне правителството баха не повече от 2000. В неделя на големия национален протес в цялата страна излязоха едва 100-150 хиляди. Това е около 2% от останалите в България. Нищо не се случва в държавата, просто БСП, ДПС и Атака си внедриха електората да вдига джабала и да се опитат да се докопат до власта отново :) А всички призиви на народа ще ги видим от сега нататък, ако протестите спрат си е било партиина поръчка от всякъде

fallback