Делян Добрев дойде в НС да обяснява за сметките за ток. Снимка: архив, БТА

Споровете за високите цени на влязоха в парламента, след като депутатите приеха предложението на Ангел Найденов от БСП да бъде изслушан министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев заради кризисната ситуация със сметките на гражданите за ток и парно за декември 2012 г. и януари 2013 г. и действията на ръководеното от него министерство.

Последните дни имаше редица протести срещу високите сметки на потребителите.

Делян Добрев обясни, че проблемите с ценообразуването не са от днес, а ги има през последните 10 години. Той за пореден път обърна внимание на високите цени, на които се изкупува електроенергията от някои централи като частните ТЕЦ Марица Изток 1 и 3.

„Трябва да облекчим регулациите, методите на отчитане, за изградим т.нар. умни мрежи, за да има предвидимост на сметките, да има електронен отчет“, заяви още министърът пред депутатите.

Още по темата
По думите му освободеният шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев трябва да внесе доста информация и най-вече точно по темата със скъпите централи.

„Аз нямам нищо против и депутатите от ГЕРБ вероятно ще подкрепят предложението председателят на ДКЕВР да се избира от Народното събрание, а не от Министерския съвет“, заяви още министърът на икономиката.

Преди това депутатът от БСП Петър Курумбашев постави въпроса за оставката на бившия шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев и поиска информация защо е бил освободен.

„Вие променихте закона, така че председателят на ДКЕВР да се избира от Министерски съвет, а не от Народното събрание. Кой носи отговорност за назначенията на премиера? Ангел Семерджиев разбра ли три години къде се намира или гледаше в тавана и определяше цените“, възмути се Курумбашев.

От „Атака” внесоха в деловодството на Народното събрание проект за решение за възлагане в едномесечен срок правителството да осъществи необходимите действия за отнемане на лицензиите на електроразпределителните дружества ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про. 

Темата за ЕРП-тата винаги е била политическа кауза на партия „Атака“, заяви  Волен Сидеров от парламентарната трибуна. Той обясни, че през последните дни сме свидетели на протестите на милиони български граждани, които не могат да си плащат сметките за ток. Затова и протестите са безпартийни, обясни Сидеров.

По думите му още от 2010 има доклад на ДКЕВР, който доказва големи нарушения на трите енергоразпределителни дружества. Сидеров обясни, че явно Борисов няма тази информация, защото вчера е заявил, че тепърва ще нареди проверка.

Днес лично аз и моите колеги ще отидем да представим този одит на премиера Бойко Борисов, заяви той.

Националистът отново заговори и за високите заплати на мениджърите в ЧЕЗ, които по негови думи са колонизатори и за пореден път поиска национализация на дружествата.

Добрев обясни, че действително има такъв доклад, но повече нарушения, които са констатирани в него, са били абсолютно формални.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase