Сергей Станишев Снимка: архив, БТА

Реалното състояние на фискалния резерв е много тревожно, да не кажа отчайващо – 3,9 млрд лева, което е под законовия минимум от 4,5 млрд, заяви в парламента лидерът на БСП Сергей Станишев.

По думите му с 2,5 млрд. евро се е увеличил държавният дълг на страната.

Управлението на премиера Бойко Борисов е струвало на българските граждани над 7 млрд. лева, отчесе Станишев. Той направи сметките, като изчисли липсите от фискалния резерв и новия дълг на държавата.

По негови думи кабинетът ще продължи да харчи неконтролируемо. Според соцлидера е лъснала голата истина, че фискалният резерв е повече от преполовен.

Никой не видя полза от изхарченото от резерва – нито майките, нито бизнесът, нито образователната система, обясни Станишев.

По думите на лидера на БСП премиерът Бойко Борисов неведнъж се е жалвал каква опоскана държава е заварил, но той получил фискален резерв от над 8 млрд. и 200 милиона лева.

Нееднократно сме алармирали, че правителството харчи фискалния резерв, за да покрива дупки в бюджета от покровителството на сивата икономика и контрабандата, заяви Станишев.

По думите на лидера на БСП реално в момента държавата няма резерви. Ето това е наследството на господин Борисов, отсече Станишев.

Правителството, надяваме се временно, е отклонило средства от Сребърния фонд или фонда ”Козлодуй”, обясни бившият финансов министър Пламен Орешарски.

Червените алармираха, че в момента държавата няма пари за текущи разходи.

Според лидера на БСП начинът да се стабилиза фискалният резерв е да има работеща икономика, а правителството е направило точно обратното – разсипало е малкия и средния бизнес и е покровителствало сивата икономика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase