fallback

Депутатите удължиха работното си време до 18.00 часа, за да могат да приемат възможно най-много текстове от Изборния кодекс. Процедурното предложение беше направено от председателя на парламентарната правна комисия Искра Фидосова. Тя обясни, че идеята е била съгласувана с представители на всички парламентарни групи.

Още в началото на дискусията обаче се стигна до размяна на остри реплики между Искра Фидосова и Мая Манолова.

Текстът, заради който двете народни представителки се сдърпаха, гласи: „На заседанията на избирателните комисии могат да присъстват наблюдатели. Наблюдатели могат да присъстват и при получаването на изборните книжа, при предаване на бюлетините, включително и при въвеждане на данните от протоколите на секционните избирателни комисии”.

Червената депутатка настояваше наблюдателите да присъстват във всички фази и при повторното въвеждане на данните в ЦИК, но предложението така и не се прие.

Госпожо Манолова, вие сте просто непоправима, ако търсите лицемерие, търсете го в двете ви лица. Днес аз виждам една друга Мая. Този текст вие го диктувахте на правна комисия, скочи Искра Фидосова.

„Да оставим махленските аргументи отвън“, възмути се веднага Манолова. Тя за пореден път нападна управляващите, че се опитват да фалшифицират изборите.

По думите на Манолова липсата на наблюдатели ще позволи да бъдат подменени данните при повторното им въвеждане в ЦИК.

Червената депутатка се възмути още, че ГЕРБ са се опитали да прокарат много спорни текстове на правната комисия, но опозицията успяла да ги спре.

В спора между Манолова и Фидосова, които бяха основно действащи лица и по време на дебатите по Изборния кодекс преди Нова година, се намеси и Христо Бисеров от ДПС. Той защити исканията на колежката си Манолова и обясни, че не вижда защо мнозинството се дърпа от промяната в текста.

Аргументите, които прилагате, че вече сме постигнали съгласие на комисия, са несъстоятелни, заяви Бисеров. Той допълни, че най-важно е какво се случва в пленарна зала и какво се предлага там.
В крайна сметка предложението беше отхвърлено.

Споровете днес в НС доста напомнят ситуацията, при която приемането на Избория кодекс забуксува преди Нова година. Тогава опозицията бойкотира приемането на изборното законодателство.

Днес Фидосова и Манолова влязоха в подобен тон с реплики от място, демонстративно обръщане на гръб по време на изказвания и остри думи.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

77

възмутена

преди 11 години

Тая винаги размахва някакви тетрадки и плаши "гаргите." Писна ми и от нея : все едно и също.

76

запозната

преди 11 години

През 44 година отвориха затворите и много криминални се писаха "политически" затворници и се намърдаха на високи постове в държавата и точно те са направили най- големите золуми.Същото стан през 89 година -писаха се "репресирани" чисти криминалисти ,които изевателстваха над бълг. народ.

75

възмутена

преди 11 години

Тая издокарана к.... докога ще лае?

fallback