Протестът в София. Снимка: БТА

Сегашният модел за майчинството явно не може да удовлетвори всички майки и е нужно да се търси алтернатива, заяви Светлана Ангелова, заместник-председател на парламентарната комисия по труда и социална политика и депутат от ГЕРБ по повод протестите, които се състояха в различни градове в страната.

Майката трябва да има възможност да избира - или да бъде по-дълго време в майчинство и да получава по-малка сума, или периодът да е по-кратък, но да получава повече пари. Тази тема тепърва ще се дискутира в публичното пространство, посочи тя, цитирана от БТА.

Още по темата

На въпрос дали ще се направи предложение за промени, Ангелова каза, че до края на мандата на това Народно събрание от страна на парламентарната група на ГЕРБ няма да има такова, защото това е обвързано със самия бюджет, чийто параметри вече са определени.

Тя посочи, че средната продължителност на майчинството в страните от ЕС е 15 седмици, а в България е 410 дни или малко над 58 седмици, което я нарежда на второ място след Швеция. По думите й темата за майчинството се преекспонира и се използва като инструмент от страна на БСП за политическа пропаганда.

"За нас е ясно, и това трябва да разберат всички, че зад днешния протест стои сянката на БСП. Бюджетната процедура е приключила и няма как да се увеличат парите за отглеждане на дете между една и две години. Няма как и с какви средства да се увеличат детските добавки от 35 на 50 лева, което предлага БСП.
Трябва да се съобразим с европейската практика да харчим толкова, колкото изкарваме. Инак ще изпаднем в дефицит и ще последваме сценария в Гърция, Ирландия, Испания и Португалия", каза Ангелова.

По думите й не трябва да се допуска финансовите стимули в една държава да бъдат в основата на раждаемостта. Ангелова обясни, че над 800 000 семейства получават детски добавки, а може би само една трета не - заради високи доходи.

На въпрос защо тези 30 млн. лева, които са отпуснати допълнително за строежа на 15 детски градини в страната, не отидат за майките, Ангелова обясни, че недостиг на места има и трябва да се помисли за децата. Това е и едно от исканията на майките.

"Ако всяка година ние допълнително отделяме пари за строежа на детски заведения, за 4-5 години ще решим този проблем", каза Ангелова.

На въпрос защо предварително не са били отделени пари за майките, за сметка на други сектори, Ангелова обясни, че не трябва да се противопоставя една социална група на друга, защото пари в държавата няма и не може да се удовлетворят желанията на всички.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase