Петър Москов. Снимка: Архив Булфото

Държавата оголва двата фронта, на които се води борбата за живот, обяви днес в парламента Петър Москов от ДСБ.

Синята коалиция днес извика в Нардоното събрание управителя на НЗОК заради проблемите с плащания за интензивно лечение. Сините алармираха, че финансирането на интензивните клиники за лечението на пациент на ден е било намалено с повече от 50 на сто.

До миналата година интезивните клиники в големите болници в страната се финансираха от Министерство на здравеопазване. Сумата беше 500 лева на преминал болен на ден. От януари те се финансират от НЗОК и сумата вече е между 225-245 лева на ден на преминал болен, обясни Москов.

Той допълни, чe ръководството на НЗОК няма логично обяснение защо са намалени средствата и не е събрало данни от клиниките колко струва лечението на пациент. Москов обясни, че той самият е събрал данни и цената, която клиниките плащат, е между 500 и 800 лева на преминал болен на ден.

По негови думи до момента малкото пари, които е отпускало министерството, са били повод специалистите да бягат от тази специалност, но сега положението става още по-лошо.

Това е оголване на фронта, където се води битката за живот. Компрометира се лечението на пациентите, отсече Москов.

Другата седмица управителят на НЗОК ще бъде изслушан на здравната комисия в парламента, обясниха от Синята коалиция. Те обясниха, че се надяват да присъства и министърът на здравеопазването, както и директорите на големите клиники и след внимателен анализ да се стигне до преизчисляване на парите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase