Снимка: архив, Reuters

За атентата в Бургас е използвано най-модерно взривно устройство, заяви директорът на Европол Боб Уейнрайт в интервю за Асошиейтед прес. Бомбата е била взривена дистанционно с помощта на устройство, което било анализирано от експерт на Европол. Въпреки че отначало се смяташе, че става дума за самоубийствен атентат, следователите смятат, че атентаторът изобщо не е възнамерявал да се самоубива.

Две фалшиви американски шофьорски книжки, намерени близо до мястото на атентата, са били проследени до Ливан, където са били направени, допълни Уейнрайт.

Още по темата

Съдебномедицинската експертиза, разузнавателни източници и модели при предишни нападения сочат към участие на Хизбула, допълни той.

"Българските власти са в много голяма степен убедени, че това е работа на Хизбула", каза Уейнрайт. "От това, което съм видял от случая - от много силната, очевидна връзка с Ливан, от начина на организирането на терористичната атака и от други
разузнавателни данни, мисля, че става дума за логично заключение."

Европол изпрати няколко специалисти в България да помогнат за разследването на атентата, припомня АП.

Следователите не са установили директна връзка с Иран или с друга свързана с Ал Кайда терористична група, допълни Уейнрайт.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase