Бенямин Нетаняху. Снимка: архив, Reuters

Израелският премиер Бенямин Нетаняху приветства днес българския доклад, свързващ Хизбула със смъртоносния бомбен атентат в автобус с израелски туристи, предаде Ройтерс. Нетаняху каза, че ливанската войнстваща групировка и нейният съюзник Иран водят "глобална кампания на терор".

Българското разследване на атентата през юли 2012 г. в българския черноморски град Бургас е "още едно потвърждение на онова, което вече знаем - че Хизбула и неговият покровител Иран водят глобална кампания на терор по всички континенти. Нападението в Бургас бе нападение на европейска земя срещу член на Европейския съюз. Надяваме се, че европейците ще направят необходимите заключения за истинската същност на Хизбула", се казва в декларация на израелския премиер, цитирана от Ройтерс.

От своя страна върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Ащън поздрави българските власти за разследването на атентата в Бургас. Според нея резултатите трябва да бъдат обмислени.

Още по темата

Българските власти заслужават поздравления за воденото разследване на атентата в Бургас, което представлява предизвикателство. Това се посочва в изявление на Катрин Ащън, предаде БТА.

Изводите от разследването се нуждаят от сериозна оценка, тъй като са свързани с терористично нападение на територията на ЕС, довело до убийството и раняването на невинни хора, добавя Ащън. Тя осъжда всяка терористична проява, независимо къде бива извършвана, като подчертава, че ЕС и всяка държава от Общността са отдадени на борбата с терора, независимо кой стои зад него.

Терористите, които планираха и извършиха атентата в Бургас, трябва да бъдат предадени на правосъдието, заявява Ащън.

Тя подчертава необходимостта резултатите от разследването на атентата на бургаското летище да бъдат обмислени. Държавите от ЕС ще обсъдят подходящия отговор, основан на всички елементи, установени от следователите, се посочва в изявлението.

Ливанската радикална организация Хизбула е обявена за терористична от САЩ, но не и от ЕС. „Доказателства за извършен от Хизбула атентат на територията на ЕС може да промени начина, по който ливанската шиитска групировка се възприема в Европа, която досега отказваше да последва решението на Вашингтон движението да бъде определено като терористична организация", писа по-рано днес "Уолстрийт джърнъл".

Информацията е актуализирана в 18.19 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase