Яне Янев. Снимка: Булфото

Досието на премиера Бойко Борисов "Буда" е "предизборен кьорфишек", сътворен от "ченгета от БСП". 
Това заяви лидерът на РЗС Яне Янев, който е и председател на парламентарната комисия за разследване на корупция по високите етажи на властта.

Вчера сайтът „Биволъ“ публикува анонимен документ с неясен източник, според който премиерът Бойко Борисов е вербуван за информатор през 1996 г. от ЦСБОП (Централната служба за борба с организираната престъпност) заради връзките му с оперативно интересни лица.

Преди две години Яне Янев отправи няколко въпроса към премиера, сред които беше „какво му говори агентурният псевдоним на ДС "Буда"? Янев посочва във въпроса ДС и свързва „Буда“ с тайните служби, а от изнесения анонимен документ се вижда, че предложението за вербуване от 1996 г., когато ДС вече не съществува.

Преди две години Янев, който през това време беше един от най-големите критици на правителството, се закани РЗС „да покаже истинския образ на мутрокомунистическата групировка ГЕРБ и на тартора й Бойко Борисов“. 
Днес обаче Янев категорично промени позицията си. "Това, което видях и прочетох, е съшито с бели конци, според мен тези документи са фалшиви", коментира лидерът на РЗС.

Още по темата
По думите му питането му преди години е било основано на разговор с Румен Петков. Янев се срещнал с него още докато е бил вътрешен министър и тогава Петков му вметнал за досието на агент "Буда" и че зад това име стои Бойко Борисов.

Янев беше категоричен, че при експертиза ще се докаже, че досието на Борисов е фалшиво. По-рано днес пред в. „Преса“ премиерът категорично заяви, че „това е пълна глупост“.

По думите на Борисов този документ излиза сега, за да "изкара нещо, което, дори и да е положително, да излезе лошо". "Слави Бинев и кръгът "Банкя", са в основата на това", смята премиерът.

"Вероятно те са правили опити да се свържат с мен, писали са си предложение, за което аз не знам, но веднага са разбрали, че съм отказал, и са ме свалили от отчет. С мен никой не е говорил. Единствените ми контакти с тях по това време са били около взрива на колата на Цветелина Бориславова. Тогава, ако са си писали нещо по тази линия, то да е останало", заявява премиерът пред вестника.

"Когато сайтът "Биволъ" публикува един документ /предложението/, защо не публикува и другия - отказа за сътрудничество. Тогава всичко ще се види", призовава още Борисов. Той категорично отрича да е подписвал някакъв документ. На въпрос защо Яне Янев е говорил за Буда преди две години, Борисов отговаря:  "Защото тогава на него са му казали да прави това".

"Още преди две седмици, когато от сайта "Биволъ" ни зададоха тези въпроси, ние им отговорихме официално. Накарах Цветанов да провери всичко", коментира още Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase