Снимка: архив, Булфото

Парламентарната икономическа комисия предложи Сметната палата да направи три одита, свързани с „Топлофикация София“. Първият ще бъде за миналата година, а вторият за периода от 1 януари 2007 г. до 31 декември 2012 г. Третият одит ще бъде за контрола, упражняван от икономическото министерство по отношение на дяловото разпределение на топлинна енергия за периода 1 януари 2011 г. - 30 април 2013 г.

Диан Червенкондев от ГЕРБ заяви, че трябва да се види откъде идват проблемите с „Топлофикация София”. Трябва да видим какво се случва в страната и какво в София и защо има проблеми само в столицата, заяви депутатът, цитиран от „Фокус“.

„Софиянци не ги интересува какви са отношенията между „Топлофикация София” и топлинните счетоводители, а кой и защо допусна сметките им да са объркани”, посочи депутатът от ДПС Рамадан Аталай. Според него въпросът със завишените сметки за парно не трябва да се прехвърля върху Сметната палата, а отговорността е на Столична община.

„Има огромно недоволство и хората искат от нас контрол”, каза председателят на комисията Мартин Димитров и допълни, че не приема критики, без да се предлага решение.

Петър Димитров от „Коалиция за България“ заяви, че всеки парламент си има своята политическа отговорност. „Бяхме направили предложение за законодателни промени, които да казват гражданите, които са свалили радиаторите си, да не плащат. Това не е въпрос на Сметната палата, а на законодателя, който обаче не прие промените, които предлагахме”, заяви Димитров. Той предложи в рамките на икономическата комисия да се сформира работна група, която да стигне до конкретни предложения за законодателни промени.

Управляващите си правят евтин пиар, заяви Румен Овчаров от „Коалиция за България“. Той припомни, че одитът ще е готов, когато този парламент няма да действа, и така само се хвърля прах в очите на хората.

Директорът на Дирекция „Сигурност на енергоснабдяването” към МИЕТ Димитър Куюмджиев заяви, че в началото на януари в дирекцията са получени 10 жалби. Дирекцията се е самосезирала и е започнала проверка на „Топлофикация-София” за декемврийските сметки. Срокът за проверката е 50 дни. По думите му жалби се получават само за София, не и за страната. Резултатите ще дадат отговор, че „Топлофикация София” неправомерно е възложила количества енергии, повече отколкото се получават по наредбата, смята Куюмджиев.

Председателят на палатата проф. Валери Димитров заяви, че ако периодът за одит е от една година, то резултатите от проверката ще са готови за три месеца. Ако пък периодът за одит е 4 години, то тогава срокът за приключването й трябва да е между 6 и 8 месеца.

Проф. Димитров заяви, че е важно какъв е фокусът на одита на „Топлофикация”. Според него хората се интересуват не толкова какво е финансовото състояние на дружеството и какви задължения има, а какви са отношенията между дружеството и топлинните счетоводители и как това влияе на потребителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase