Корупцията в отбранителния сектор е опасна, защото войниците може да разполагат с техника, която не работи. Снимка: архив, Reuters

Над две трети от страните, включително много от най-големите търговци на оръжие, имат неадекватна защита срещу корупцията в отбранителните им сектори, сочи изследване на британския клон на "Трансперънси интернешънъл" (ТИ), цитирано от Ройтерс.

Германия и Австралия са единствените страни от 82 изследвани със силни антикорупционни механизми, сочи индекс на организацията, измерващ как правителствата се борят с корупцията в отбранителния сектор.

Според проучването, поместено на сайта на организацията, България е сред страните с умерен корупционен риск в сектора заедно с Франция, Италия, Аржентина, Бразилия и Япония, посочва БТА.

Петдесет и седем страни или почти 70 процента имат слаб антикорупционен контрол, сочи проучването, което оценява правителствата по критерии като степен на парламентарния контрол върху отбранителната политика и стандартите, очаквани от компании в този бранш.

Изследваните 82 страни покриват 94 процента от глобалните военни разходи за 2011 г., възлизащи на 1,6 трилиона долара, а корупцията в отбранителния сектор в глобален мащаб се оценява на най-малко 20 милиарда долара годишно, посочва организацията.

Корупцията в отбранителния сектор струва на света 20 милиарда долара годишно, посочва Би Би Си.   

Корупцията е опасна, защото войниците "може да разполагат с техника, която не работи", а това е прахосничество, каза директорът на британския филиал на ТИ Марк Пайман. "Особено във време на икономии идеята, че е приемливо по някакъв начин да има корупция в отбраната, защото това винаги е е било така, е просто възмутително твърдение", коментира той за Ройтерс.

Страните със слаб антикорупционен контрол включват две трети от най-големите вносители, оценени в проучването, и половината от най-големите износители, отбелязва ТИ. Водещите износители Китай, Русия и Израел са смятани за страни с висока степен на риск от корупция в отбранителните им сектори. Същото се отнася и за водещи вносители като Индия, Обединените арабски емирства, Сингапур, Турция и Тайланд. В девет страни, сред които Либия, Сирия, Йемен, Египет и ДР Конго, равнището на риска е "критично високо", а като "много високо" се оценява в държави като Афганистан, Саудитска Арабия и Катар.

Според Пайман е "шокиращо", че в половината от изследваните страни бюджетът за отбрана или не е публичен, или не съдържа разбивка на разходите. Едва 12 процента от изследваните страни имат "високоефективен" парламентарен контрол върху отбранителната политика.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase