Цветан Цветанов. Снимка: архив, Impact Press Group

„Ако Златомир Иванов-Баретата беше с постоянна мярка „задържане под стража“, нямаше да се стигне до инцидента днес.  Така вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов коментира стрелбата пред Съдебната палата в София срещу Баретата.

Няколко часа по-рано днес премиерът Бойко Борисов също обяви, че е по-здравословно за осъдените на първа инстанция да стоят в ареста.

От гледна точка на правоохранателната система вярвам, че колегите ще вложат всички усилия и ще можем да разкрием поръчителите и извършителите на това покушение, каза още Цветанов.

Той определи опита за убийство като изключително неприятен случай. Той припомни, че процесът срещу Иванов е продължил дълго и е завършил на първа инстанция с ефективна осъдителна присъда от осем години затвор.

Още по темата
МВР шефът определи Баретата като една от емблематичните фигури на тежката организирана престъпност.

Според главния прокурор Сотир Цацаров станалото е възможно най-бруталното посегателство не с оглед на фигурата, а на мястото, което показва съзнание за пълна безнаказаност.

Стрелбата срещу Баретата стана тази сутрин около 9.30 часа на входа на Съдебната палата в София. Златомир Иванов беше приет в "Пирогов" с няколко огнестрелни рани в корема и крайниците. Лекари оперират простреляния. Гардът Атанас Станков е прострелян в крака и е без опасност за живота.

Стрелбата стана от апартамент срещу Съдебната палата, който след това беше запален.

Цветанов и Цацаров коментираха темата след срещата си с главния секретар на Европейската комисия Катрин Дей. В срещата участва и министърът на правосъдието Диана Ковачева, предаде БТА. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase