В парламента се обсъждат законите за службите. Снимка: архив Булфото

Парламентът прие на първо четене законопроекта за Националната служба за охрана /НСО/ с 83 гласа "за", 3 "против" и 31 въздържали се.

Тази седмица в Народното събрание беше внесен пакет от законопроекти, който трябва да регламентира работата на службите – Национална служба за охрана, Националната разузнавателна служба и военното разузнаване.

Днес народните представители приеха на първо четене законопроекта за Държавна агенция "Разузнаване". Вчера депутатите приеха на първо четене законопроект за управление на системата за защита на националната сигурност. Те гласуваха и законопроекта за военното разузнаване.

НСО остава на подчинение на президента, който ще назначава и освобождава началника й, съгласувано с Министерския съвет, и ще утвърждава структурата и числения състав.

В законопроекта се регламентират правомощията, принципите и дейността на НСО, статутът на нейните служители, взаимодействието с други държавни органи и организации, отчетността и контролът върху службата.
Предвижда се да се запази военният статут на служителите. Изрично е посочено, че офицерите и сержантите от НСО нямат полицейски правомощия.

Изброени са длъжностните лица, които имат право на охрана, както и видовете охрана, които се предоставят на територията на страната и извън нея, а също в мирно и военно време. Регламентирана е и възможността за осъществяване на охрана на задгранични представителства на България.

Предлага се законът да влезе в сила от 1 април 2013 г. с оглед осигуряване на достатъчно продължителен "период на узнаване" за гражданите, държавните институции и служителите в специалните служби.

Заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков посочи, че най-важното в законопроекта са разписаните правомощия на офицерите и сержантите на НСО. От това, което се случи през последните дни, трябва да направим извода, че някои правомощия може и трябва да се повишат, коментира той.

Вучков каза, че служителите на НСО ще могат да използват и белезници. Не става въпрос за класическото правомощие на полицейските служители да задържат за 24 часа, посочи заместник-министърът.

По думите му става въпрос за задържане на извършител и след медицински преглед предаването му на полицейски орган. Вучков каза, че служителите на НСО ще могат да използват оръжие при абсолютна необходимост и да задържат лица, но при определени условия.

Вчера и.д. Шеф на НСО ген. Тодор Коджейков поиска служителите службата да имат право да използват помощни средства при нападение над охраняването лице или представител на НСО. Искането ме беше представено в контекста на съботното нападение над лидера на ДПС Ахмед Доган, когато 25-годишният Октай Енимехмедов насочи газов пистолет към главата на политика. Двама служители на НСО бяха уволнение заради случая.

Четин Казак от ДПС посочи, че е добре да се помисли за ясно дефиниране като задължение на НСО - охраната на национални форуми на парламентарно представени политически сили, за да се избегнат подобни случаи като този на конференцията на ДПС. Според него е необходимо да се гарантира ефективен външен контрол върху НСО.

Нападението над Ахмед Доган стана по време на Осмата конференция на партията, която се проведе в НДК. Партията поиска оставката на Тодор Коджейков заради случая, но вчера генералът обясни, че не вижда причина да я подаде.

Венцислав Лаков от "Атака" пък се притесни от големите правомощия на държавните охранители при специалния режим на движение. Според него е необходимо сериозно доработване на текстовете.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase