Двама български граждани са частично помилвани от вицепрезидента Маргарита Попова с укази от 18 и 21 януари тази година, според отчета на Комисията по помилването при президента.

Единият е 43-годишен мъж, осъден на 12 години затвор за убийството на майката на третото си дете. Осъденият е изтърпял почти 7 години от наказанието.

Установено е, че престъплението е инцидентно, извършено на афектна основа. Според изводите на комисията осъденият е трайно поправена личност, която не представлява опасност за обществото. Той е помилван с една година от остатъка на наказанието.

Другият е 58-годишен, осъден на смърт за извършени тежки престъпления - съвкупност от убийство, средна телесна повреда и изнасилване през 1990 г. Той е престоял в затвора 22 години, от които 18 в изолация при специален режим. През 1999 г. наказанието е заменено с доживотен затвор без право на замяна.

След шестмесечно проучване на случая комисията е установила, че са настъпили устойчиви положителни промени в личността му. Запазени са отношенията му с детето му и с родителите на жертвата.  С указ на вицепрезидента Попова наказанието му е заменено с доживотен затвор.

През април миналата година е помилван с остатъка от наказанието 38-годишен български гражданин в тежко здравословно състояние, осъден на 2 години лишаване от свобода за кражба на вещи.

1017 молби за помилване е разгледала Комисията по помилването при президента за изминалата година. От тях 838 са постъпили след встъпване в длъжност на новия държавен глава, а 179 са заварени. На 844 молби е отказано помилване.

Вицепрезидентът Маргарита Попова посочи, че след като сега се гради и развива политика на правото на помилване, решенията по всеки отделен казус не трябва да бъдат взети емоционално. Тя изтъкна необходимостта от единна политика по прилагането на института на помилването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase