Жозеф Дол. Снимка: архив, Reuters

Европейската народна партия /ЕНП/ категорично осъжда опита за посегателство срещу председателя на ДПС Ахмед Доган, съобщи пресцентърът на ПП ГЕРБ. В същото време ЕНП застава твърдо зад правителството на премиера Бойко Борисов.

"Уверени сме, че службите за сигурност и правоохранителните органи в България ще направят всичко необходимо, за да разследват този грозен инцидент. България е страна членка на Европейския съюз и службите й за сигурност многократно са оправдавали и доказвали заслуженото доверие на евроатлантическите партньорски служби, заяви председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Жозеф Дол. Той припомни, че Европейската комисия също изрази увереност, че българските власти ще предприемат необходимите действия срещу тези, които провокираха инцидента.

Групата на ЕНП осъжда всички опити за политизиране на инцидента с г-н Доган и призовава този криминален акт да не се използва за предизборни цели. „Убедени сме, че нивото на демокрацията в Република България е на европейско равнище. Правителството на премиера Бойко Борисов и ПП ГЕРБ винаги са отстоявали най-свещения избор на всеки - изборът на вероизповедание. Независимо от различията с други политически партии ГЕРБ никога не си е позволявал да използва религията и етническия мир за постигането на политически цели“, коментира Жозеф Дол.

Ако българските опозиционни партии пренесат дебата за инцидента в Европейския парламент, Групата на ЕНП категорично ще защитава българското правителство. "Припомняме на европейските либерали, че посегателствата срещу политици за съжаление не са изолирани случаи нито в Европа, нито по света. Затова подобни криминални деяния не трябва да се използват за вътрешнополитически и партийни спорове на европейско ниво“, посочва Дол.

„Групата на ЕНП ще следи отблизо развитието на разследването и няма да позволи България да бъде дискредитирана с предизборна цел от страна на опозицията пред евроатлантическите й партньори. Групата на ЕНП иска да припомни и на българските, и на европейските опозиционни партии успешните акции, реализирани от българските служби за сигурност, срещу наркотрафика, отвличанията, магистралните грабежи на чуждестранни граждани и трафика на хора", заявява в заключение председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Жозеф Дол.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase