Делян Добрев показва документите. Снимка: БТА

Кореспонденцията между българската НЕК и немския консорциум RWE, която доказва, че предишното правителство още през 2008 г. е знаело, че цената на АЕЦ "Белене" ще е над 10 млрд. евро, е автентична. Това заяви на извънредна пресконференция в парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от БТА.

Още по темата

По думите на министъра липсват някои оригинални документи, но всяко писмо е заснето и в електронен вариант.

Сергей Станишев е в паника, защото не знае какво да отговори на това, че четири години е лъгал целия български народ, каза Добрев. Ако не беше твърдял колко ще струва централата "Белене", той щеше само да е крил информация, но той и бившите министри Румен Овчаров, Петър Димитров и бившият президент Георги Първанов през цялото време са лъгали, че тя ще струва 4 млрд.евро, а са знаели, че ще струва много повече, коментира министърът. Той каза, че прави това изявление по повод твърденията, че представените вчера писма между НЕК и RWE са фалшиви.

На някои от писмата липсват оригиналите, което е много странно, но докладът на НЕК до министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров от декември 2008 г. го имаме в оригинал, а от него най-много се изплаши Сергей Станишев, заяви Добрев, който показа документа пред медиите. В доклада се казва, че консорциумът RWE, според специалните клаузи в договора, може да излезе от проекта по всяко време и че RWE не е съгласна да финансира поръчването на оборудването на централата с дълъг срок на производство, а НЕК не може да финансира тази поръчка сама, обясни министърът.

Въпреки това 20 дни след изпращането на доклада, към НЕК са преведени 300 млн.лв. от българския бюджет за проекта "Белене" и с това е платен авансът за поръчване на оборудването, съобщи Добрев. Лъжа е, че за проекта "Белене" не са давани държавни пари, защото НЕК е държавна компания. Още от октомври 2008 г. има постановление на Министерския съвет да бъдат преведени тези пари, каза още министърът.

Добрев уточни в отговор на въпрос, че кореспонденцията между НЕК и RWE, от която става ясна цената на централата, се е появила първо в комисията "Белене" в парламента и едва тогава в МИЕТ е започнало издирването на тези документи. Част от тях липсват, но всеки входиран в министерството документ има и електронен вариант, който се пази, каза още Добрев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase