Руски ядрен експерт заяви, че на България не й е нужна АЕЦ "Белене". Снимка: архив, Reuters
fallback

България няма нужда от АЕЦ "Белене" и ако този неефективен проект бъде реализиран, това може да застраши добрите отношения между България и Русия. Тази позиция заяви при изслушването си във временната парламентарна комисия за АЕЦ "Белене" проф. Булат Нигматулин - руски ядрен експерт, бивш заместник-министър на атомната енергетика на Русия.

Нигматулин заяви, че е в България по покана на българския енергиен експерт Илиян Василев, а изслушването му в комисията бе предложено от депутата от ДСБ Иван Иванов. Срещу изказването му пред комисията се обявиха депутатите от БСП Петър Димитров и от "Атака" Венцислав Лаков. По-късно в заседанието на комисията се включиха Румен Овчаров и Волен Сидеров. Овчаров нарече Нигматулин "дисидент", а Сидеров поиска прекратяване на изслушването му, но въпреки това професорът изрази своята позиция по проекта "Белене".

Аз не съм дисидент, подкрепям руската власт, а като руснак и като атомен експерт съм за това да имаме добри отношения между България и Русия, каза Нигматулин. Той посочи, че подкрепя развитието на ядрената енергетика, а руската технология е добра и надеждна.

Поставя се обаче въпросът за какво се строи тук централата - за да произвежда енергия, която да се продава, каза Нигматулин. България обаче разполага с море от електроенергия, смята Нигматулин. Според него дори електроенергията от АЕЦ „Белене” да струва два пъти по-евтино, тя не е необходима за българската икономика. „Не виждаме консуматори, които да потребяват тази електроенергия”, заяви специалистът.

За следващите минимум 20 години България има достатъчно електроенергия, дори има излишък, а съседните страни скоро ще имат достъп до евтин природен газ от газопровода "Южен поток" и с построяването на газови централи също ще обезпечат нуждата си от енергия, разви тезата си Нигматулин.

При сегашните условия, при които се проектира АЕЦ "Белене", 10 евроцента ще бъде цената на енергията, ако се смятат само разходите за централата, а ако се добавят и разходите за създаване на мрежата, цената достига до 14 евроцента за киловатчас за следващите 20 години и това прави електроенергията непродаваема, каза още експертът.

Според него, ако проектът се реализира и се стигне до ситуация, в която централата е неефективна и нито може да се продаде, нито да изнася енергия, това ще застраши отношенията между двете страни. Проектът има някои предимства - предлага няколко хиляди работни места за период от 5-6 години, докато се строи централата, но след това се получава обърната пирамида и следващите поколения ще ни питат защо е бил реализиран този неефективен проект, заяви Нигматулин.

Руският атомен експерт посочи още, че блоковете V и VI в АЕЦ "Козлодуй", които сега произвеждат енергия на цена 2,2 евроцента на киловатчас, могат да продължат да работят още поне 20 години с удължаването на експлоатационния им срок и това ще струва около 300 млн. евро.

Готов съм да се подпиша под своите думи и залагам репутацията си, че цената на енергията от "Белене" ще е на ниво от 14 евроцента, а който твърди, че ще е на цена 4,5 евроцента, откровено ви лъже, заяви Нигматулин.

Той изтъкна още, че дори и цената да е два пъти по-ниска от изчислената от него, то проектът пак няма да е ефективен, защото толкова много електроенергия не е необходима нито на България, нито на съседните й страни. Вашата икономика вече има друга структура, вие развивате най-вече сферата на услугите, а ако имате нужда от нови мощности, то може да изградите газови централи, след като бъде построен "Южен поток", а и други газопроводи, които се проектират, отбеляза експертът.

Петър Димитров заяви, че това е явна реклама на "Газпром" и призив към съседните на България страни да не купуват електроенергия от България. Изказването на Нигматулин бе остро критикувано от депутатите от БСП и "Атака".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

162

Анонимен

преди 11 години

Подкрепям напълно 176.БОЙКОТ!!!

161

anonimen

преди 11 години

Трябва да се знае, че един киловат електроенергия, произведен в газова електростанция, при цена на газа от 400 евро за 1000 кубически метра има себестойност 5,5-6 евроцента, а себестойността на 1 киловат, произведен от съвременна атомна електроцентрала - само 1,7-2 евроцента. дори цената на газа да падне на 250 евро - цената на 1 киловат от газова централа отива на 3,5 евроцента. Газът вече става скъпо и не много рентабилно нещо.

160

Анонимен

преди 11 години

Няма ли един честен човек в тази държава да каже истината?Не може всеки да се изказва по темата.Трябва да говорят само специалистите.Направиха ни на маймуни.Да БОЙКОТИРАМЕ тази лудост.А когато ни предложат тема по която и народа е компетентен,тогава да си дадем своя глас.Например:намаляване броя на депутатите или мажоритарна избирателна система или забрана производството и вноса на всияки вредни за здравето храни и много други възможни теми.Но да ни вкарват в този филм и после да плащаме-НЕ!!!!

fallback