Ивайло Калфин. Снимка: архив, Булфото

Това е поредният пример как ние харчим европейски пари – вероятно съгласно условията, обаче абсолютно безсмислено за икономиката. Така евродепутатът от ПЕС Ивайло Калфин коментира спечеленото финансиране по ОП „Конкурентоспособност“ от „Пайнер“.

Музикалната компания, която популяризира попфолка от години, спечели европейски средства в размер на близо 2 млн. лева за телевизионно оборудване.

Още по темата

Калфин коментира, че не е виновен този, който е получил парите. Има конкурс, фирмите отговарят на условията и ги получават. Виновен е този, който така е поставил приоритетите в тези конкурси, а това е държавата, посочи евродепутатът и допълни, че световните агенции писаха по скандалния повод.

"Очевидно е, че това са лоши процедури, зле насочени. Надявам се да няма и умисъл - всъщност ще видим всички тези продуценти, певци, които получават милиони, дали няма да се ангажират в нечия кампания за изборите", добави той пред БНТ.

Калфин бе категоричен, че това е продукт, който не носи особена добавена стойност и не подпомага българската икономика да постигне средните европейски равнища, за което всъщност се дават тези пари.

По думите му такива разходи са една от причините много страни да настояват за намаляване на европейския бюджет.

Калфин не очаква да намалеят евросредствата за земеделците, но прогнозира, че ще се запази разликата между българските стопани и тези от други европейски страни, например Гърция.

Средствата от „Конкурентоспособност“, които отиват за фолкпевиците, е по-добре да подпомогнат преработвателната промишелност, смята евродепутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase