Министър Мирослав Найденов. Снимка: БТА-архив
fallback

Документите, според които има дюни на спорния терен от 29 декара край Несебър, са укрити. Това е констатацията на междуведомствената комисия по случая, съобщи в парламента министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който беше изслушан от депутатите, а после коментира темата пред журналисти.

Скандалът се развива от седмици, след като в края на декември еколози алармираха за строежа. Впоследствие той беше спрян от премиера и управляващите назначиха проверки по случая.

Найденов показа пред медиите два документа с един и същ изходящ номер – 4996 от 29 октомври 2008 година, но с различно съдържание. В единия се казва, че трябва да бъде извършена експертна оценка на терените. Според другия обаче не трябва да се прави такава оценка. Документите са издадени от тогавашния директор на екоинспекцията в Бургас доц. Симеон Симеонов.

Oще по темата

Министърът предположи, че някой е въздействал на Симеонов да издаде второто решение за процедура по изключване от горския фонд без оценка и да укрие от преписката първото.

Найденов коментира, че тогавашният директор на РИОСВ е „имал глупостта” да не унищожи документа, в който се посочва, че трябва да се направи екологична оценка и той попаднал в междуведомствената комисия.

„Комисията констатира, че това са дюни и аз го потвърждавам, но по документи те не се водят дюни”, заяви Найденов. По думите му  каква е вината на сегашния директор може да каже министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

На срещата си с главния прокурор вчера земеделският министър е предал тези два документа и е назначена  прокурорска проверка. Документите ще бъдат предоставени и на временната анкетна комисия за проучване на корупция по високите етажи на властта в парламента.

Пред депутатите Найденов заяви, че всички платени суми към държавата от началото на процедурата до края, включително с изключването от горския фонд и компенсаторното залесяване, е 1 141 849, 50 лв. Той напомни и кога е започнала цялата история с разпоредителните сделки със земи - през 2003 г. с промяна в Закона за горите. За това време са извършени 193 замени за 33 000 дка. Преди настоящият парламент да наложи мораториум, е променено предназначението на 4600 декара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

стефанова

преди 11 години

10 плюса на 1

45

АНОНИМЕН

преди 11 години

ГОСПОДИН *** ..ТИ РАЗБИРАШ ЛИ ЧЕ БЪЛГАРИНА НЕ ИСКА ПОВЕЧЕ ДА СЕ ЗАСТРОЯВА БЪЛГАРСКОТО НИ ЧЕРНОМОРИЕ? ПРЕКАЛЕНО БЕТОН СЕ ИЗЛЯ НА ПЯСЪЧНАТА ИВИЦА И ПЛАЖ ПОЧТИ НЕ ОСТАНА.СПРЕТЕ НЕЗАБАВНО СТРОЕЖИТЕ НА ИРАКЛИ! ЕДИНСТВЕНИЯТ ОСТАНАЛ ДЕВСТВЕН ПЛАЖ НЕЗАСТРОЕН..МАЛКО ЛИ ВИ Е СЛЪНЧЕВ БЕЯГ..НА НИЩО НЕ ПРИЛИЧА ОТ ХОТЕЛИ И ЛАПАЧИ НА ПАРИ. ИЛИ И ТИ ИСКАШ ДА СМУЧИШ ОТ НЯКОЕ ХОТЕЛЧЕ ДО КАТО СИ ЖИВ?

44

edc

преди 11 години

"Дюните са дюни, но не и по документи" - има един който се съставил документи с невярно съдържание и трябва да понесе всички финансови последствия от това.

fallback