Румен Овчаров. Снимка: архив Булфото

Голям американски инвеститор, който има интерес към проекта АЕЦ “Белене“, ще има среща с премиера Бойко Борисов след референдума – на 28 януари, съобщи депутатът от БСП и бивш енергиен министър Румен Овчаров.

Той съобщи, че интерес към участие в изграждането на втората атомна централа от US инвеститор има и в момента.

Депутатът от "Коалиция за България" допълни, че още през май миналата година е обявил новината за проявения интерес към проекта "Белене" от американския инвеститор. Този инвеститор очакваше, че ГЕРБ ще подкрепи референдума и че всички тук в България сме "за" атомната енергетика, коментира Овчаров.

В края на миналата година, след като стана ясно, че референдум за бъдещето на ядрената енергетика ще има, изведнъж министърът на икономиката, енергетиката и туризма представи в икономическата комисия към парламента потенциален американски инвеститор -  Global Power Equipment Group.

След първоначалното объркване премиерът Бойко Борисов заяви, че няма да води преговори с тях преди допитването.

Овчаров обясни още, че АЕЦ “Белене“ ще струва около 5,130 милиарда евро. Той заяви, че такъв проект "не може да бъде корупционен, защото е най-евтин в света". Няма по-евтин и по изгоден за страната ни, който би могъл да привлече голяма инвестиция и да гарантира бъдещето на България като ядрена държава, посочи Овчаров.

Според него ядрената енергетика е "последният високо технологичен отрасъл у нас, който може да бъде запазен чрез проекта "Белене".

Цената на проекта е един от най-неясните въпроси около него. Левицата настоява, че той е под 6 млрд. евро, докато правителството твърди, че е около 20 млрд. евро.

Управляващите неколкократно са нападали левицата, че са източили милиарди с проекта “Белене“ и той е потънал в корупция.

Овчаров показа Национална стратегия, разработена от СДС и правителството на Иван Костов, приета от Народното събрание на 12 март 1999 г., в която е предвидено "изграждане на нова ядрена мощност в Белене". ДСБ е категорично против изграждането на атомната централа и продължаването на проекта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase