Румен Овчаров Снимка: БСП
fallback

„Когато те лаят помияри, не заставай на четири лапи”. Така червеният депутат Румен Овчаров коментира пред bTV обвиненията на лидера на РЗС Яне Янев, че е замесен в корупционни схеми около ядрената енергетика.

“За да бъде корупционен един проект, той трябва да бъде с определена цена, откъдето да се плащат съответните комисионни. Проектът “Белене” е с най-ниската цена от всички ядрени проекти”, обясни Овчаров.

Преди дни Янев се позова на разговор, проведен пред 2006 г. „Румен поръча да помислим по някакъв начин и да направим.. Машинката се завъртя...Искам малко повече...30%, но напред“, цитира Янев.

„В прокуратурата има обвинителен акт, писан от прокурора Пламен Панайотов, срещу Мирослав Севлиевски, Милко Ковачев и Румен Овчаров за източване на 350 млн. лв. чрез продажба на ток от АЕЦ "Козлодуй". Използвано е швейцарско дружество, което има подставени лица от въпросните министри. Този сигнал се разследва от Брюксел”, каза Янев.

Той попита дали на Румен Овчаров са му познати имената Василий, Антон Илич, Виталий и Боденков, които са споменати в своеобразното СРС.

Oще по темата
„Това са популярни руски имена. Може и да се сетя за някой Виталий например”, коментира Румен Овчаров.

Според Румен Овчаров проектът „Белене” е с нисък корупционен потенциал. „В случая с “Белене” неговата цена беше намалена с 230 млн. евро”, заяви Овчаров.

Той допълни, че освен това е бил договорен индексът Евростат, което означава, че руската страна се е съгласила отново да се намали цената на проекта с около 500 млн. евро. “Няма как един толкова изстискан проект да създава корупционен потенциал”, подчерта Румен Овчаров.

„Нека хората си кажат мнението на референдума. Те имат това право”, подчерта Овчаров. По думите му енергийният министър Делян Добрев и директорът на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов не разбират от енергетика. Ако влязат в електроцентрала, ще се загубят, заподозря червеният депутат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

205

Icelander

преди 11 години

Яне Янев отдавна е дискредитиран и смешен... Чудя се как още не е освидетелстван...

204

anonimen

преди 11 години

Никой от нашите политици не казва нещо много съществено, а именно, че съдбата на АЕЦ-Белене и съдбата на енергийния комплекс Марица-Изток са дълбоко свързани.От днешна гледна точка Марица-Изток е всъщност една много голяма далавера. Истината е, че в перспектива от 15 години насоката на развитие на енергийният комплекс Марица-Изток трябва да бъде преоценена, тъй като той е огромен замърсител на околната среда, а цената на тока, който се произвежда там е с пъти по-скъпа от цената на електроенергията произвеждана в атомните електроцентрали. Същевременно, тъй като въглищата в басейна Марицa Изток залягат само на десетина метра под повърхността на земята, те са потенциално подходящи за подземно ГАЗИФИЦИРАНЕ (една нова технология, която вече се прилага на много места в света) и това вероятно ще струва много евтино, тъй като няма да се налага въглищата да бъдат изкопавани. По тази сравнително нова технология в Мароца изток могат да се добият най-малко 300-400 милиарда кубически метра горивен газ с много ниска себестойност. Защо не се дискотира тази възможност? Ами толкова ни струват политиците, толкова могат горките. Привеждам накои данни за Мароца Изток, пък нека всеки сам да си прави изводите:Според шведската неправителствена организация Secretariat for Acid Rain, цитирана от Faversham House Group[3], през 2000 г. двата ТЕЦ-а на Марица Изток са най-големите единични замърсители на въздуха със серен двуокис в Европа, като заемат първо и второ място съответно с 316 000 и 291 000 тона годишно.През 2005 г. според министър-председателя Симеон Сакскобургготски, цитиран от ТПП-Стара Загора [5], енергийният комплекс ТЕЦ Марица Изток e най-големият източник на серен диоксид във въздуха и на регионално, и на национално ниво с около 83% от емисиите в България.По информация на РИОСВ Стара Загора[6], към 2005 г. трите ТЕЦ-а изпускат серен диоксид в обем 701 363 тона/годишно (над 2000 тона в денонощие), което прави над 99,8% от годишните емисии (над 99,9% през летните месеци) на цялата област Стара Загора и над 97,6% от годишните емисии в района на наблюдение на РИОСВ (включващ още областите Сливен и Хасково).ТЕЦ Марица Изток дори бе включен в Книгата на рекордите на Гинес от 2000 г. заради значителното замърсяване със серен двуокис.Марица Изток е най-големият инвестиционен проект в България последните 10 години. Това е сред причините всяка година област Стара Загора да е на първо място по инвестиции с около 30-40% от всички инвестиции в страната.Според енергийния министър в следващите 10 години се очакват още около 10 млд. евро инвестиции в енергийния комлекс.32,2% от произведената в България електроенергия за 2010 г. е произведена с въглища от мини Марица изток. ТЕЦ Марица изток 1 e с инсталирана мощност 200 MW и най-голямата в България фабрика за *** ТЕЦ Марица изток 2 e с инсталирана мощност 1450 MW ,ТЕЦ Марица изток 3 с инсталирана мощност 840 MW

203

Химлер

преди 11 години

*** (роми) , които ще гласуват на реферндума ,ще плащат ли тока и вноските по АЕЦ-Белене?(под формата на данъци)Аз , като работещ съм много пре**ан!

fallback