Снимка: архив БТА

В обвинения за раздвоените на личността, толериране на корупция и спор при чие управление корупцията е по-голяма се превърна питането на Корнелия Нинова от БСП към вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Червената депутатка поиска информация от Цветанов за годишния доклад за състоянието на националната сигурност на България през 2011 година.

Вътрешният министър поддържаше добре позната си теза, че при правителството на тройната коалиция всички евросредства са били спрени заради корупция, а процентът на усвояване е бил много нисък.

Като примери той отново изтъкна аферите “Батко и Братко“, когато шефът на пътния фонд Веселин Георгиев беше договарял сделки с брат си в нарушение на Закона за обществените поръчки, и делото “САПАРД“, което беше образувано по сигнал на ОЛАФ за източване на евросредства и пране на пари.

През последните 20 години корупцията и организираната престъпност се развиваха успоредно с политическата ситуация в страната, заяви Цветанов. Той беше категоричен, че корупция има навсякъде по света, но е важно каква воля за справяне с проблема демонстрира властта и да не се допуска да се случи това, което е станало по време на управлението на БСП.

В докладите на ЕК в последните години вече се говори за ясна политическа воля за справяне с корупцията и организираната престъпност, каза вътрешният министър.

Цветанов обвини и предишните управляващи за оправдателните присъди по делото “САПАРД“. През септември Софийският апелативен съд оправда на втора инстанция Марио Николов, съпругата му Мариана Николова, Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов и потвърди оправдателната присъда на бизнесмена Людмил Стойков по делото за пране на пари по програма САПАРД.

Срещу тях се води още едно дело за източване на средства, което бе върнато в досъдебна фаза заради пропуски. Междувременно подсъдими по същия случай в Германия получиха осъдителни присъди. Шефът на ОЛАФ Джовани Кеслер заяви, че случаят се следи с особено внимание. По-късно прокуратурата призна, че е имало пропуски.

Поради политическата корупция, която вие създадохте, когато управлявахте, се стигна до тези оправдателни присъди, заяви вътрешният министър, въпреки че оправдателните присъди бяха дадени тази година.

По време на доста острата си дискусия Нинова и Цветанов засегнаха и проблемите в съдебната система. Вътрешният министър не пропусна да повтори тезата си, че за първи път е имало прозрачен избор за главен прокурор. Сотир Цацаров положи клетва като обвинител №1 вчера, но процедурата, по която беше избран предизвика много въпросителни и съмнения във фаворитизирането му.

Цветанов не пропусна да нападне предишното управление за магистратите на ръководни длъжностни по време на тяхното управление. Според вътрешния министър един от бившите главни прокурори по времето на тройната коалиция е бил участник в делото „Октопод”.

Вицепремиерът има предвид Никола Филчев, който беше начело на прокуратурата до 2006 година, но избирането стана още по време на управлението на кабинета на Иван Костов. Филчев беше разпитван по делото за организирана престъпна група срещу бившата барета Алексей Петров.

Имате особено раздвоение на личността в речта си, заяви от своят страна Корнелия Нинова.

По нейни думи Цветанов се е опитал да изтъкне, че при предишното управление е имало корупция, а реално е извъдил на показ всички скандали не сегашното.

Няма как да прехвърлите на предишното управление констатацията от докладите в последните години, отсече червената депутатка.

Тя помоли зам.-председателя на парламента Менда Стоянова да приложи наказание на Цветан Цветанов.
Нинова поиска министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов да бъде наказан за нарушаване на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Причината за искането бе, че според Нинова, Цветанов е обидил цялата парламентарна група на "Коалиция за България" като ги обвинил, че са толериращи корупцията.

Председателстващият парламентарния контрол Менда Стоянова отказа да наложи наказание на министъра и заяви, че не е чула нищо обидно, казано от него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase