Цветан Цветанов. Снимка: архив Булфото

Вътрешният министър Цветан Цветанов подава ръка на депутата от БСП Антон Кутев, за да мине “към доброто“, а да не стои на левия бряг, защитавайки организираната престъпност. Това стана ясно на днешния парламентарен контрол, на който Кутев зададе въпрос на вътрешния министър за ареста на Николай Колев – Босия, който беше задържан, след като хвърли домат по сградата на Народното събрание.

„Нека един път, когато застанете тук, да защитите жертвите. Защо всеки път защитавате тези, които са загинали в престрелка с полицаи”, попита Цветанов, цитиран от “Фокус“.

Въпросът на Кутев за ареста на Босия прерасна по-скоро в спор кой чий интереси защитава и при кое управление има повече смъртни случаи заради действия на полицаи.

Депутатът от БСП върна лентата назад и припомни и случая с Тодор Тодоров – Чакъра. България беше осъдена от съда в Страсбург за отнемане на правото на живот на Чакъра, който загина при полицейска акция, ръководена от тогавашния главен секретар на МВР и сегашен премиер Бойко Борисов.

Един криминално проявен е бил обстрелян от 14 гранати в една малка къща, припомни Кутев. Какъв е редът и променен ли е той така, че този случай да не се повтаря, попита депутатът.

Той настоя да се изпълнят препоръките на съда в Страбург за законодателна промяна, която да регламентира полицейските правомощия.

Цветанов обясни, че вече е приета такава промяна и  полицейските органи могат да използват физическа сила и помощни средства само когато това е абсолютно необходимо при противодействие или отказ да се изпълнят законови разпореждания.

Цветанов от своя страна обърна темата към управлението на Сергей Станишев и акциите по негово време.

Не искам да припомням тежки случаи със смърт вследствие на действия на полицаи по вашето управление, защото не искам от това да правим политика, каза Цветанов.

Вътрешният министър обясни още, че при внасянето на подписката за уволнение на правителството на Сергей Станишев през 2008 година от представители на ГЕРБ също е имало много полиция около Министерския съвет, също е имало много полиция, но през ум не му е минало да обвини тогавашния премиер в полицейщина.

Вътрешният министър обясни по поставения му въпрос, че категорично не е имало някакво полицейско насилие при ареста на Николай Колев – Босия на 20 ноември 2012 г.

Искам да се извиня на Николай Колев, ако е сметнал, че има тенденция спрямо него. Но, когато служителите на МВР охраняват сгради, те трябва да си изпълняват задълженията и да няма посегателство спрямо охраняваните обекти, заяви Цветанов.

Вътрешният министър не отговори на въпроса на Антон Кутев точно колко служители на реда са арестували Босия и обясни, че червеният депутат се опитвал да направи грешни внушения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase