Симеон Дянков. Снимка: архив Булфото

Не съществува връзка между коледните надбавки и Кохезионния или структурните фондове, заявиха днес от Европейската комисия.

Причина за изявлението на Брюксел са изказвания на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков за коледните надбавки на пенсионерите. Той обясни, че заради забавяне на последния транш на средства по европроектите не са могли да бъдат дадени бонуси.

Още по темата

Решенията във връзка със социалните плащания на пенсионерите са изключителна компетенция на съответната държава членка и не зависят от сумите, които Европейската комисия възстановява в рамките на Кохезионния или структурните фондове.

Тези суми се изплащат въз основа на представени от държавата членка заявления за междинно плащане за сертифицирани допустими разходи, пише още в съобщението на комисията.

Сагата около коледните надбавки започна още от представянето на Бюджет 2013. Няколко месеца Дянков и министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов даваха индикации, че най-вероятно ще има бонуси.

В крайна сметка обаче пенсионерите не получиха коледни надбавки. Премиерът Бойко Борисов разкритикува поведението на Дянков и го призова да не дава обещания, които не може да изпълни.

По-късно Министерството на финансите също излезе със съобщение, в което заявява, че има зависимост между плащанията на коледните надбавки в България и възстановяване на средствата от Кохезионния или структурните фондове на Европейския съюз.

При европейските програми авансовите плащания се правят от фискалния резерв. В бюджета това се отразява като дефицит на касова основа до момента, в който не се направят окончателните плащания от Брюксел, посочват от финансовото ведомство.

По думите на Дянков, този показател по Закона за държавния бюджет за 2012 г. трябваше да е 1,1 млрд. лв. и ако от Брюксел не бяха направили окончателните плащания до края на годината, дефицитът щеше да мине заложения по закон.  Очакваха се плащания за около 800 млн. лв.”, заяви той.

„За да запазим фискалната рамка такава, каквато е по закон, трябваше да се застраховаме и да предвидим и възможността тези пари да бъдат преведени и следващата година”, коментира още вицепремиерът.

Новината е актуализирана към 20.20 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase