Спешно обсъждане на скандала в Несебър. Снимка: БТА

Правителството ще реши със законови промени проблема със строителството върху дюни, стана ясно след среща на премиера и министри с екозащитници в Министерски съвет по скандала със строежа върху дюни край Несебър.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова съобщи, че в парламента ще бъдат внесени текстове, които ще забраняват строителството върху дюни не само по Черноморското крайбрежие, както е в момента, а изобщо, без значение чия собственост е теренът.

Ще бъде прецизирано и определението за дюни. В едногодишен срок екоминистърът трябва да направи регистър на всички дюни заедно с прилежащите им територии. Впоследствие по служебен ред те ще бъдат вписани в кадастралните карти, за да не се разрешава в бъдеще строителство върху тях.

Няма да може да се променя и предназначението на земеделски и горски земи, върху които има дюни също с промени в съответните закони. Започнали, но недовършени процедури по промяна на тяхното предназначение, ще бъдат прекратени.

Това не е било направено при промяна на законодателството през 2011 година, защото е трябвало да бъдат върнати около 100 милиона лева по стари преписки на тези, които са си платили по надлежния ред, обясни земеделският министър Мирослав Найденов.

Министърът каза, че шефът на Изпълнителната агенция по горите Бисер Дачев ще бъде уволнен до часове. По-рано премиерът Бойко Борисов обяви това в телевизионно интервю, но не присъства на изявленията след срещата.

Найденов оневини заместник-министър Светлана Боянова, подписала преписката за строежа върху дюните с коментара, че документите са съгласувани и с подписа на директора на Агенцията по горите.

Министърът заяви, че премиерът е този, който може да потърси отговорност от заместник-министър, в случая обаче търси отговорност от шефа на Агенцията по горите. Дачев си отивал не само за липсата на реакция по конкретния случай, но и след направен преглед на цялата дейност на ИАГ.

Министърът не уточни подробности за уволнението и не отговори дали ще си подаде оставката.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова пък ще търси отговорност от шефа на екоинспекцията в Бургас Бойчо Георгиев. Караджова обаче не беше толкова категорична в освобождаването му, като се оправда, че той е държавен служител и ако това не стане по надлежния ред, съдът ще го върне на работа.

Ще си понесе отговорността по реда, който да гарантира, че няма да бъде възстановен, уточни тя.

На няколко пъти екоминистърът заяви, че нейното ведомство си е свършило работата. Караджова изтъкна, че благодарение на нейната „изключителна воля” няма застрояване в местността Камчийски пясъци.

Тя заяви, че „ако беше продължена предишната политика”, може би редица дюни щяха да бъдат застроени.

Лиляна Павлова съобщи, че главния архитект на Несебър ще бъде глобен.

Тома Белев от „Зелени Балкани” заяви, че екоорганизациите са доволни от разбирането, което намерили у премиера и министрите. Според него в процеса на промяна на законодателството ще могат да се включат заинтересованите страни. Екозащитници обаче заявиха, че не трябва въпросът да стига винаги до премиера и призоваха за по-голяма активност на гражданските организации.

Междувременно Националната агенция за приходите също започва проверки на всички физически и юридически лица, свързани с продажбата на парцела от 29 декара в Несебър.

Инспекторите ще проверят счетоводната отчетност и спазването на данъчните закони при всички субекти от момента на първото прехвърляне на собствеността.

Освен конкретните сделки данъчните ще изследват и произхода на средствата за покупката на земята, както и имущественото състояние на физически лица, свързани със случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase