Министър Лиляна Павлова Снимка: БТА
fallback

Разрешението за строеж върху спорния терен от 29 декара край Несебър се отменя, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова.

На терена е имало разрешение за строителство на 122 жилищни сгради, което е отменено, защото е издадено незаконосъобразно, каза Павлова. По думите й то е издадено от главния архитект на Несебър  абсолютно незаконно, без технически и дори идейни проекти.

Припомняме, че точно преди Нова година еколози алармираха, че върху 29 декара защитена площ е започнал строеж на жилищен комплекс. Теренът е част от мрежата "Натура 2000", защото на територията има изключително редки сиви дюни. По разпореждане на премиера строежът беще спрян, а земеделският министър обяви, че експерти от няколко министерства и представители на екоорганизации започват проверка по случая. 

В  искането за строителство няма техническа инфраструктура, улици, ВиК, електричество, трафопост, собствен водоизточник и заустване на отпадъчните води, обясни днес Лиляна Павлова.

Разрешението е направено по т. нар.  Четвърта категория, където не е нужно да има такава техническа инфраструктура, поясни Павлова.

Oще по темата
Одобряването на Подробния устройствен план от Общинския съвет на Несебър и издаването на разрешението за строеж е станало през август 2007 година само за три дни, обясни тя.

След писмо от премиера Бойко Борисов прокуратурата започна проверка на всички разпоредителни сделки с държавна и с общинска собственост в Несебър. Борисов настоява проверката да обхване периода от 2004 г. досега.

Той иска да се проверят и свързаните със сделките разрешителни, издадени от отделни министерства и ведомства, както и на всички длъжностни лица, участвали във вземането на решенията и издаването на документацията.   

Подробните устройствени планове на всички крайморски общини се правят от ЕТ "Архитект Калин Тихолов" и ще е интересно дали прокуратурата ще провери това съвпадение, каза Павлова.

Общината категорично саботираше проверката на казуса. Общината и главният архитект на Несебър ще бъдат глобени. Санкцията ще бъде между 1000 и 3000 лева, посочи министър Лиляна Павлова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

202

П.Петров

преди 11 години

Не искаме само проверки без никакви резултати ! Искаме доказателства, съд и затвор на отговорните корумпирани длъжностни лица !

201

СГС

преди 11 години

OБЩИНАТА ЩЕ СЕ ГЛОБИ ЗАЩОТО НЕ-Е СКРИЛА ИСТИНАТА....

200

Цветан Караилиев

преди 11 години

До АнонименПрав си,решението е само едно-да не се допускат предишните да припарят до управление,че ще е катастрофа.Идват избори!

fallback