Снимка: архив БТА

Забраната за пушене и непоследователността по въпроса може да се окажат онази сламка, която за ГЕРБ чупи гърба на камилата, заяви политологът Евгений Дайнов пред Нова телевизия.

Според него „лашкането“ покрай цигарите е илюстрация на неумението и нежеланието на правителството да управлява по последователен начин и заедно с „отчаяното, истеричното искане да се харесат на всички“ ще доведе управляващите до загуба на властта.

По думите му, премиерът Бойко Борисов е доказал, че опитът да се харесаш на всички води до бездействие и до там, че никой не те харесва.

Според социолога Мира Радева дебатът, свързан със забраната за пушене на закрити обществени места, е изкуствен, защото един закон не може да съществува само в рамките на пет-шест месеца.

Още по темата

През последния месец темата с отмяната на пълната забрана за тютюнопушене излезе на преден план. Здравната и икономическата комисия в парламента отхвърлиха идеята за либерализация на режима. Точката обаче още не е сложена, тъй като най-вероятно текстовете ще бъдат гласувани в пленарна зала.

Мнението на премиера Борисов по темата се промени няколко пъти. Той първо уклончиво заяви, че няма да спре либерализацията на забраната, после заяви, че е против, но депутатите трябва да решат, а накрая обясни, че е готов с оставка ако се разреши пушенето на закрито.

Социологът Андрей Райчев заяви, че освен по този въпрос, от ГЕРБ са допуснали серия груби грешки, например данъка върху лихвите.

Той сравни дебата за пушенето с този за АЕЦ „Белене“. "България може прекрасно да живее с АЕЦ, да си направи АЕЦ "Белене", да бъде щастлива с този голям бойлер, какъвто представлява АЕЦ-ът. България може да се откаже от АЕЦ-а и да бъде щастлива и да живее прекрасно, но ние не избираме нито един от тези два варианта, а избираме ту с АЕЦ-а, ту без АЕЦ-а и резултатът е 2 милиарда изхарчени", каза Райчев.

„Влязохме в типичния български режим – и солта, и боя, и парите. Това е най-лошият възможен режим и страшно дразни, а пушачите не бяха толкова раздразнени през есента, колкото са раздразнени в момента“, допълни той.

По думите му премиерът Бойко Борисов е загубил увереност, докато по-рано е давал много точно интуитивно решение.

Според Мира Радева огромното предимство на премиера е било, че е спонтанен и искрен в реакциите си, а излъчването на един човек в крайна сметка предопределя мнението на хората дали той става за лидер или не.

Свръхчовекът се оказа, че е по-плашлив и по-неуверен от средното за страната, допълни Дайнов, който смята, че е загубил опитът на Борисов да се харесва постоянно.

Райчев посочи, че януари е много тежко изпитание за всеки политик на власт и стартовите позиции на партиите преди избори ще станат ясни в края на февруари. Според него половината от хората като цяло са решили за кого да гласуват, а общо ще гласуват около 65 % от българите.
Именно тези 10-15 % ще решат изхода на вота. Отсега не може да се каже, че ГЕРБ или БСП ще вземат достатъчно много от гласовете, за да управляват, но психологически е изключително важно кой е първи.

„Видимо е с просто око, че без коалиция няма да може да се управлява, освен ако не стане, както се опасява опозицията - гигантска фалшификация“, каза той и посочи, че не вярва в такъв сценарий.

Нервна година и изненада на изборите очаква Мира Радева. Тя заяви, че твърд електорат имат ГЕРБ, БСП, ДПС и „България на гражданите”, но изборите ще се решават от хората, които в последния момент избират за кого да гласуват.

Дайнов заяви, че където има бедност на свободата  на словото и на медиите, настъпва вече физическата бедност.

Тази година се видя как директно правителството успя да придобие, да хване за гушите повечето вестници и голяма част от телевизиите, което е пълно безобразие, каза той.

Мира Радева заяви, че страната забогатява, спестяванията растат, но расте и масата бедни хора, защото има „свирепа експлоатация“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase