Снимка: архив, БТА.
fallback

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев се обяви за по-гъвкав режим за пушенето на закрити обществени места.  

Той уточни обаче,че е против връщането на стария режим, при който в заведенията имаше зали за пушачи и непушачи.

„В икономическата комисия към парламента имат свежи идеи, които предстои да бъдат обсъдени днес”, заяви Добрев пред Нова телевизия.
 
Той обясни, че е разговарял с представители на туристическия бранш, които му доказали, че резултатите от бизнеса им през тази година са „трагични” в сравнение с миналата.

„Аз съм склонен да подкрепя туристическия бранш и малкия и средния бизнес, които чувстват затруднения, въпреки че и на мен самия повече ми харесват заведенията , в които не се пуши“, заяви министърът, без да даде повече подробности.

Парламентарната икономическа комисия на извънредно заседание обсъжда на второ четене Закона за туризма.

На заседание в четвъртък беше внесено предложение за нов текст, с който частично се отменя пълната забрана за тютюнопушене на обществени места.

Гласуването на текста беше отложено за днес, за да могат да се вземат становищата на Министерството на здравеопазването и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Със скандирания „не на отмяната на забраната за тютюнопушене“ около 20 души протестират до сградата на НС.

Те са вдигнали различни плакати против връщането на стария режим на пушене на закрити обществени места и призовават икономическата комисия да не взема решение, което да я отмени.

Част от протестиращите са се организирали сами, защото не искат в заведенията отново да се пуши. Други са от гражданска инициатива „България без дим“ и „Коалиция за живот без тютюнев дим“, които са призовали максимално широк кръг граждани да се включат в днешни протест.

Според тях обаче хората са се успокоили, че забраната няма да бъде отменена, освен това днес е работен ден и затова смятат, че малобройното присъствие е оправдано.

Докато протестиращите изреждаха от мегафон своите искания, при тях дойде Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. Той се опита да защити другата гледна точка, като заяви, че няма страна от ЕС, в която забраната да е толкова тотална и да няма никакви зали за пушачи.

Рагин обаче беше заглушаван от мегафона на протестиращите. Хората носят плакати с надписи: Искаме да сме заедно, а не в отделни зали“, „Икономическа комисия, здравето е по-ценно от икономиката. Вземете мъдро решение“, „Обичаме пушачите, но без дима“.

Междувременно застъпниците на пушенето организираха контрапротест. Те бяха около 100 души. Протестиращите, които искат отмяна на тоталната забрана за пушене, бяха предимно собственици на заведения, организирани от браншови организации.

Още на заседанието в четвъртък здравният министър Десислава Атанасова заяви, че не подкрепя предложението за промяна на режима за пушене на закрито .

Междувременно премиерът Бойко Борисов заплаши с оставка, ако депутатите отменят пълната забрана за тютюнопушене. В рамките на една седмица министър-председателят промени позицията си. Първо се обяви за по-либерален режим за пушене на закрито, след което категорично заяви, че е за запазване на пълната забрана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

199

Петър Белоречки

преди 11 години

СТИГА СТЕ ТРОВИЛИ ДЕЦАТА НИ! ТРОВЕТЕ СЕ ПО ДОМОВЕТЕ СИ А НЕ НА ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА! ЗАЩО НЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАТЕ И С ДРУГИТЕ КОИТО НЕ ПУШАТ!!! КРАЙНИ МЕРКИ СРЕЩУ ПУШЕНЕТО НА ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА!!! ДОЛУ ОБЩЕСТВЕНИТЕ ОТРОВНИЦИ!

198

Анонимен

преди 11 години

По важно и логично би било, ако наистина са загрижени за здравето на хората, както го представят, да се наложи пълна забрана на ГМО продукти и химикалки в храните.Биха спестили повече пари от здравеопазване.Но не е това целта.Все пак всички лекарства се контролират от Рокшилд и Рокфелер, това е най-доходния бизнес в света, как ще намалят потреблението.Смеят ли?

197

Анонимен

преди 11 години

Каква загриженост за здравето на народа от страна на правителството!!! Някой вярва ли на това? Пушачите пречели на непушачите! Ами пиячите също пречат на не пиячите с пиянските си изцепки, скандали и побои, но не протестират против алкохола, който също би могъл да бъде вреден.Лекарствата също са вредни, в това число и ваксините , но тях ги рекламират даже нонстоп по телевизията. Има ли логика тук, или само интереси?

fallback