Десислава Атанасова очаква да не бъде приета отмяната на забраната за тютюнопушенето на обществени места. Снимка: БТА

Здравният министър Десислава Атанасова очаква парламентът да отхвърли идеята за отпадане на забраната за тютюнопушене на обществени места.

По думите й следващата седмица казусът ще се обсъжда на извънредно заседание на здраната комисия, след което трябва да мине на гласуване. Атанасова откри заседанието на Българския лекарски съюз в Пловдив, на което трябва да се приеме Националният рамков договор за догодина.

В Пловдив здравният министър призова депутатите за разум и да не се поддават на натиска за отпадане на забраната за тютюнопушене. Тя има подкрепата и на премиера Бойко Борисов.

„Надявам се всички колеги в пленарна зала да оценят факта, че трябва да се инвестира в здравето на нацията, без да се отчитат каквито и да е икономически аспекти на тази забрана”, заяви пред Dnes.bg здравният министър Десислава Атанасова.

На заседанието на Лекарския съюз ще се коментира и темата със скандала около шестима души от бившето ръководство на съюза, които са били агенти на държавна сигурност.

„Странно ми изглежда един лекар да работи за службите, ще е добър знак, ако хора, които са имали някаква принадлежност с бившите служби, по категоричен начин се разграничат от това нещо и започнат да работят на чисто”, заяви директорът на НЗОК Пламен Цеков.

Днес стана ясно, че проблемът с болницата в Девин е решен. Тя ще стане филиал на лечебното заведение в Смолян и ще заработи в начолото на следващата година.

Новата методика за разплащане и недостатъчните средства по клинични пътеки са в основата на спора за това дали да бъде подписан Националният рамков договор за 2013 година. Здравният министър призова лекарския съюз да подпише документа. Яснота по този въпрос ще има в събота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase