Бойко Борисов. Снимка: архив, Reuters
fallback

България винаги е подкрепяла Македония изцяло – както за членството й в ЕС, така и за влизането й в НАТО, заяви премиерът Бойко Борисов преди редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

По думите му македонската страна е най-близката ни държава, а македонците са най-големите ни приятели, но за присъединяването й към европейското семейство Македония първо трябва да покрие всички критерии – особено тези за добросъседство.

Oще по темата

„Историята не е нещо, което се пренаписва или преиначава, има исторически факти, които са признати и ние не можем да допуснем да ни се краде историята”, допълни премиерът и заключи, че „добросъседството и европейската интеграция изискват толерантност и признаване на това, което другите народи векове наред са постигали.”

Премиерът Борисов заяви също така, че България „категорично иска да участва в единния банков надзор, но не подкрепя тази част от икономическата интеграция, касаеща данъчната система в страните членки на ЕС”.

„Като финансово дисциплинирана държава в Европа България винаги е държала да има единен централен банков надзор в Европейската централна банка”, заяви премиерът и подчерта, че страната ни защитава тезата, че всяка държава, която участва там, независимо дали е в еврозоната или извън нея, трябва да има право на глас и този глас да е равен на гласа на страни като Германия, Франция или Гърция. Според българския правителствен ръководител „интеграцията на банковия сектор ще донесе необходимата стабилност и растеж на страната и е голяма гаранция, че няма да има банкови фалити.”

„Това, за което страната ни е категорично против, е еднаквата данъчна система в рамките на ЕС”, коментира още Борисов и изрази надежда, че въвеждането й ще бъде отложено във времето поне с още десет – петнайсет години.

На двудневната редовна среща в Брюксел държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз дискутират икономическата политика на ЕС, реформата на Икономическия и паричен съюз, годишния обзор на растежа за 2013 г., общата политика за сигурност и отбрана,  политиката на разширяване на ЕС през следващата година и годишните доклади за напредъка на страните от Западните Балкани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

224

niko.rai.5

преди 11 години

ЧЕТА КОМЕНТАРИТЕ.............НЯМА СВЕТЪЛ ЛЪЧ В ТУНЕЛА...........НАЙ Е ДОБРЕ ДОГАН ДА НИ УПРАВЛЯВА.........БОЛЯЛО САМО ПЪРВИЯ ПЪТ.........ИСТОРИЯТА ПОКАЗВА, ЧЕ ВИНАГИ ТРЯБВА НЯКОЙ ДА НИ ОПРАВЯ.........ИЛИ УПРАВЛЯВА !?

223

anonomen

преди 11 години

Bravo che pone se zaqvqva nqkakva poziciq ! Dokyto nie se chudem kak da premahnem Botev i Levski ot uchebnicite, makedonci izmislqt gluposti i decata im go uchat. Sled vreme uchenicite ni shte digat ramene koi sa predcite ni a makedoncheta shte znaqt che stranata im e velika s bogata i slavna istoriq. Jalko..

222

Анонимен

преди 11 години

Ква помия бе Анонимен откъде го измисли!?! Я моля те *** виж колко македонци има на опашката за български паспорти първо после пак ела и пиши тука. Македония е като дете идиотче за мен - тво е си, е обичаш си, го *** само глупости и излагаций от него. Единствените които някога са ви помагали като държава сме ние бе *** ако беше на Албания и Гърция досега да са ва делнали, ако не бяха българските танкове подарък щяхте да спрете албанците на куково лято през 90-те и сега щяхте да сте Велика Алб

fallback