Росен Плевнелиев и Бойко Борисов. Снимка: архив, Булфото
fallback

България ще бъде сред държавите, които няма да посочат дата за започване на преговори за членство на Македония към ЕС. Тази позиция на страната ни обсъдиха на среща на „Дондуков“ 2 президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Темата ще бъде във фокуса на предстоящото заседание на Европейския съвет в Брюксел в четвъртък.

Oще по темата

Росен Плевнелиев и Бойко Борисов са категорични, че страната ни подкрепя европейската перспектива на Република Македония, но българската подкрепа не е безусловна и зависи от изпълнението  на критериите за членство, сред които приоритетно място заемат добросъседските отношения.

Според президента и министър-председателя перспективата за еврочленство ще се отключи не чрез пропаганда и „маркетингови кампании”, а чрез реални действия за засилване на добросъседските връзки между България и Македония.

За да се постигне напредък в тази посока, България предложи на Македония двете страни да подпишат Договор за добросъседски отношения, приятелство и сътрудничество върху принципите на Декларацията от 1999 г., да се постигне договореност за съвместно честване на бележити личности и събития от общата ни история и да се прекратят антибългарската кампания и подмяната на исторически факти.

От своя страна външният министър николай Младенов изрази очакване "до края на деня да имаме решение, което да посочи пътя, който Македония трябва да извърви, за да премине стъпка напред към присъединяването си към ЕС". Той каза това в Брюксел преди заседанието на Съвета на ЕС по общи въпроси.

За България е важно това, за което говорихме през последните месеци и за което настояваме от години, да видим като резултат - акцент върху добросъседските отношения с нашата страна, прекратяване на антибългарската кампания и това постоянно заяждане, което нашето общество трябва да търпи от страна на нашите съседи. Това по никакъв начин не благоприятства развитието на двете страни и не е в духа на европейските ценности, допълни министърът.

За да има Македония българската подкрепа, тя трябва да докаже, че е готова да изпълни всички критерии, включително за добросъседски отношения, заяви Младенов по повод темата за даване на Скопие на дата за начало на преговорите за присъединяване към ЕС.

Нямаме интерес да видим Македония изолирана и отпаднала от процеса на разширяване на ЕС - напротив, имаме интерес тя да се движи винаги напред, но на основата на изискванията, които всички сме спазвали, за да станем част от съюза, уточни министърът. Според него колкото повече говорим у нас и в европейските институции за тези проблеми, колкото по-открито ги поставяме, толкова по-бързо те ще намерят решение.

За мен остава учудващо, как в една страна, която иска да бъде част от европейското семейство, да е грях, проблем, причина за уволнение, ако човек заяви своите етнически корени, отбеляза министърът в отговор на въпрос, свързан с отношението в Македония към хора с българско самосъзнание. Хората, които живеят на територията на всички наши съседи и имат българско самосъзнание, трябва да получават и ще получават подкрепата на българската държава, заяви още Младенов.

Според проучване на НЦИОМ 44% от българите споделят позицията, че България трябва да подкрепи кандидатурата на Македония за ЕС само ако Македония прекрати антибългарската пропаганда. 18 процента от анкетираните са на мнение, че България изобщо не трябва да подкрепя кандидатурата на Македония за ЕС. Осем на сто смятат, че страната ни трябва безусловно да подкрепи кандидатурата на Македония за членство в ЕС, показват още данните от проучването. 31 на сто от участвалите в изследването се затрудняват да изразят мнение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

182

Трак

преди 11 години

‎1 Александър --2 Македония 1 - Александър- Велик войн и завоевател сам определил се за -син на Еллада и ученик на Аристотел.(виж Енциклопедия Ларус) Освен многото си победи ,успял да победи и племената живяли в географията Македония.2.Македония - географска област подобна на Тракия ,Дакия,Илирия,Далмация и хиляди подобни.И тя Македония де, разкъсвана през вековете от междуособици ,нашественици,поробвана ,мъчена ,горена, разстрелвана,откъсвана (от Майка България)Присъединявана към разните му там -Кралевства Срба ,Словена и Хрвата,но като никаква даже и неупомената.Грабена ,разтурвана,и заблуждавана и така смотана че онези които са останали живи до днес не знаят като какви са родени на този свят.Да ме простят тези които вече си взеха Българските паспорти и доказаха какви са по майка и баща и по Родина.Това е .

181

Вальо

преди 11 години

Е човече,ти на тези ли викаш българи!!!Те са сръбски клонинги,еничари на българският народ!!!Така,че истинските македонци(Македонските българи),само за тях можем да се застъпваме,а другите,те отдавна са се отказали от истината и са приели фалшивата гледна точка!!!Затова сега се чудят,от кой съсед да откраднат история,защото нямат основа на измислената македонска нация!!!То като територия някой ден може да се върне към нас,защото има световна история и там пише кое-какво е било!!!

180

Анонимен

преди 11 години

До BG-681Не ни требват сръбски "Начертания", нито гръцки "Мегали идеи", нито коминтерни, стига ни Божидар Димитров. С позициите си този "патриот" постига десетократно по-голям антибългарски ефект, отколкото изброените по-горе. Там, където стъпи *** говеждо Божидар Димитров, трева не никне, българин не остава, България чезне ...!.

fallback