Симеон Дянков. Снимка: архив Булфото
fallback

Опозицията беше изключително слаба при разглеждането на бюджета, заяви финансовият министър Симеон Дянков пред Нова телевизия. Той коментира, че е бил доста изненадан от това колко бързо е бил приет бюджета.

„Станишев не се весна, Иван Костов не се весна. Алтернативен бюджет от БСП не чухме нито веднъж. Просто ги нямаше. Най-бързо приетият бюджет. Аз съм много изненадан. Те всъщност нямат алтернативно мислене", каза Дянков.

Финансовият министър обясни още, че все пак смята, че в пленарна зала е имало хора, пили предишната вечер по време на гласуването.

Oще по темата

Вчера стана скандал, след като Дянков заяви, че опозицията е “пияна“, а от своя страна народните представители му отговориха с викове “оставка“. По-късно той се извини за думите си. Днес Дянков обясни, че парламентът не е било мястото да изразява това свое мнение и затова се е извинил, въпреки че си го е мислил.

Дали имаше хора, които бяха пили предишната вечер – да, според мен имаше, заяви Дянков.

Финансовият министър не си спести и критиките срещу съдебната система и определи случващото се там като "гнусно". Той обясни, че това е „най-нереформирания и най-критикувания от Европа сектор” и категорично се противопостави на раздаването на бонуси там. Преди дни стана ясно, че магистратите искат да си разделят около 10 млн. лева надбавки.

„Те знаят, че аз съм задължен формално - по закон, да подпиша, но на фона на всичко останало в страната и при явното несправяне на съдебната система, просто не разбирам защо това се прави”, заяви Дянков. Той допълни, че няма как да спре бонусите на магистратите, защото бюджетът на съдебната система е отделен.

Те трябва да се засрамят и да кажат, ето тази година няма да взимаме бонуси, отбеляза Симеон Дянков. Финансовият министър каза още, че през последните години, по време на криза, магистратите са взимали допълнителни средства.

Дянков беше категоричен, че в негово ведомство няма да има бонуси. По негови думи няма да се повтори и миналогодишния скандал, когато премиерът Бойко Борисов накара чиновниците да върнат ДМС-то си, защото бонусите вече са записани в Закона за държавния служител и са регламентирани.

Аз не съм против бонусите, дори смятам, че е добре бонусната система да я има навсякъде. Тя обаче трябва да е ограничена, каза още Дянков.

Той за пореден път защити тезата си, че няма смисъл майчинските да се вдигнат с 10-20 лева, а е много по-наложително да се изградят детски градини.

Дянков заяви, че е необходимо първо да се направи инвестиция в увеличаване на местата в детските градини, тъй като към момента те са недостатъчни, а след това да се увеличат парите за детските надбавки. Но не само с 10-20 лева, а наистина рязко да се увеличат, обясни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

227

Бай Сашо

преди 11 години

Препоръчвам на Дянков следния отговор на ВСС за бонусите на съдиите:" Тъй като обществото цени и се нуждае повече от добре работещи учители и лекари , съответно по добре заплатени , да се организира среща примерно 04.V.2013 г с всички заинтересовани страни-учители, лекари и съдии. След като се дадът на по ценните - учители и лекари 4000 лв бонус , следват съдиите. Резервна дата за нова среща 15 август , защото някой лекар може да не дойде - защото за разлика те работят и носят отговорност.

226

Анонимен

преди 11 години

Дянков , прав си ! На фона на цялата мизерия,когато средната заплата в "правосъдното" министерство е поне 3 пъти по-високо от средната за страната,искането за разни бонуси и коледни добавки не е много естетически издържано! Но ти Дянков си още по-гнусен ! Дано един ден да те стигне това,което всички ти пожелават,когато те видят и чуят медено тънкото ти гласче !

225

Lari

преди 11 години

Очаквам с нетърпение момента, когато народът ще натърти физиономиите на тези наглеци! Ще ми разправя тоя очилат пъпчивец, че обедняването на хората било просто психологическо усещане... Ще получи съвсем скоро физическо усещане са изритване от удобното кресло, в което случайно се намести!

fallback