Емил Кабаиванов Снимка: БТА

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов заплаши сините депутати, че ако откажат да подкрепят в парламента номинирания кандидат за конституционен съдия, ще бъдат изключени от партията.

По-рано днес ръководството на СДС взе решение да прекрати членството на трима депутати  - Мартин Димитров, Димо Гяуров и Ваньо Шарков.

По време на заседанието в тази група се спрягаше и името на Йордан Бакалов, който обаче остана член на СДС. Обяснението на партията, дадено на пресконференция след заседанието, беше, че за него няма достатъчно доказателства, че е уронвал престижа на сините, каквито имало за останалите трима.

Националният съвет на партията възложи на Националния изпълнителен съвет да довърши процедурата по номинация на кандидат за член на КС от квотата на Народното събрание. На заседанието днес, на което са присъствали 60 членове на партията, е взето решение и да бъдат задължени шестимата сини депутати да внесат кандидатурата и да гласуват „за“ предложението.

„Ако откажат, тяхната съдба ще бъде същата“, беше категоричен Кабаиванов. Той заяви, че върху СДС не могат да бъдат оказвани никакви външни влияния, а още по-малко членове на партията независимо от поста им имат право да увреждат нейния имидж.

Още по темата
Предложението за изключването на тримата депутати е било дадено от Контролния съвет на на партията. 56 членове на Националния съвет са подкрепили предложението Мартин Димитров да бъде изключен, 54 са били гласовете за изгонването на Димо Гяуров, а 49 - за Ваньо Шарков. 

Ще бъде прекратена дейността на тримата в партиийните структури, а според Кабаиванов най-добре е те да напуснат парламента.

Той смята, че тримата изключени трябва най-малко да напуснат постовете си в парламентарни комисии, а Мартин Димитров да престане да бъде съпредседател на Синята коалиция.  От партията не обявиха имена за конституционен съдия, но заявиха, че ще спазят сроковете, дадени от Народното събрание за номинацията.

Кабаиванов беше категоричен, че решението за прекратяване на членството на тримата е продиктувано от политическа логика. Въпросът за партийната субсидия на тези депутати не ни занимава, каза лидерът на СДС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase