Бойко Борисов. Снимка: Ройтерс
fallback

България иска през периода от 2014 до 2020 година да получи от еврофондовете с около 10% повече в сравнение със сега действащата бюджетна рамка. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов след края на извънредната среща на високо равнище за бюджета на Европейския съюз, която приключи без споразумение по параметрите му, съобщи БНР.

691 милиона евро повече е поискала България за следващия 7-годишен програмен период, докато за настоящия ни бяха отпуснати близо 7 милиарда евро. Премиерът посочи тази сума, след като обясни, че заради 100-те години социалистическо управление и лошото усвояване на еврофондовете от предишното правителство стартовите позиции на страната ни в преговорите са много неизгодни.

„От това, което за България е заделено, ние сме поискали още някъде около 14 евро на човек от населението и се надявам в тези седмици, месеци, може би два месеца, до януари, да получим подкрепа и да ги получим“, каза той. Ще се пише нов проект на следващия бюджет и европейските лидери ще се съберат да го обсъждат през януари, добави Борисов.

Според него обаче остават в сила надеждите България да получи повече пари от досега - най-вече заради високите оценки, които всички дават за финансовата дисциплина у нас. Това, че днес не беше постигнат компромис, по думите на българския премиер не трябва да се драматизира.

„Приемането на един бюджет не е лесна работа и аз не виждам защо се прави трагедия от това по простата причина, че приемането на местните бюджети във всяка една държава е доста по-сложен процес с много повече разправии, ако щете“, подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

172

Дръндер

преди 11 години

"липсата на компромис не трябва да се драматизира" Тепърва ще доматизираме!

171

румен221

преди 11 години

ВЯРНО Е....:"- Брюксел ще ни даде повече пари, рече Борисов..."ЩОТО КАТО ИМ РЕКЪЛ:- БЕ БАТЕ-Е-Е..., ДАЙТЕ НЕКОИ ЛЕВ...МУ КАЗАЛИ....:- ЩЕ ТИ ДАДЕМ, АМА ДРУГИЯ ПЪТ...!

170

Анонимен

преди 11 години

НЕ МУ ВЯРВАЙТЕ НА ТОЗИ МУТРОГЕН!

fallback