Министърът се срещна с работещите в Кръвния център във Варна в понеделник. Снимка: БТА

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова се обяви за пореден път против отпадане на пълната забрана за пушене на закрити обществени места.

Недоволството си от невъзможността да пушат в заведения за хранене и развлечения вчера изразиха ресторантьори и редови пушачи на национален протест в София и редица големи градове на страната.

Промените в Закона за здравето, с които беше забранено тютюнопушенето и в помещенията с обособени работни места, влязоха в сила от 1 юни. Периодично бизнесът се оплаква от понижени обороти и фалити, а пушачите – от дискриминация.

В Сливен, където даде началото на проект за изграждане на Диагностичен център за ранна
диагностика и лечение на онкологичните заболявания, Атанасова коментира, че промяна в закона не трябва да има, а желаещите могат да пушат на открито.

Още по темата

„Никой не ограничава тяхното право и желание да пушат“, беше категорична тя, цитирана от „Фокус“, но напомни отново за вредата от навика за пушача и за околните.

Министърът съобщи, че ще бъде направена проверка в частната болница в Плевен, както и във всички неонатологични отделения на територията на областта по повод втория случай на изгорено бебе в частна клиника в града. Контролът ще е последващ, тъй като информацията е оповестена осем месеца след инцидента.

До края на седмицата министърът очаква решението на работещите в Кръвния център във Варна, където 38 души подадоха оставки заради ниското заплащане. Десислава Атанасова разговаря с тях лично в началото на седмицата, като обеща ново увеличение на заплатите с около 15-20 на сто от януари. Днес тя посочи, че очаква решението им дали ще продължат да работят в центъра, защото от това зависи и изготвянето на следващото щатно разписание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase