Цецка Цачева. Снимка: БТА

Депутатите отмениха решението за избор на Венета Марковска от 31 октомври и откриха нова процедура за избор на конституционен съдия.

В спорния казус се намеси председателят на парламента Цецка Цачева, която се противопостави на позицията на шефката на правната комисия Иска Фидосова от ГЕРБ, според която отмяна на старото решение на НС не е необходимо.

„Ако един конституционен съдия се разболее или почине, пак ли ще се отменя решение? Марковска заяви, че се оттегля, че се пенсионира. Няма вече казус „г-жа Марковска”, заяви Искра Фидосова.

Според Цачева обаче към днешна дата липсва волеизявление на обявената за избрана Венета Марковска за
това, че няма да ползва правата си по решението за избор занапред. Цачева каза, че според нея трябва първо да се отмени решението за избор на Марковска, преди да се открие нова процедура.

Още по темата
„Почвата, на която сме стъпили в момента, е нездрава. Съвсем съзнателно се пазех от коментари, съзнавам институционалната криза в момента и безпрецедентния случай. Така, както ни се предлага - първото решение за откриване на нова процедура – защо? Можем ли в мотивите да напишем "поради изявлението на депутата Дарин Матов", че Марковска ще се пенсионира и няма да участва”, мотивира се Цачева.

Според Екатерина Михайлова от „Синята коалиция“ също  трябва да се отмени решението, с което е избрана Марковска. По думите й органът, който трябва да реши проблема, е парламентът. Михайлова обясни, че заявлението за пенсиониране е подадено пред друг орган - ВСС, и засяга качеството и като магистрат, то няма
отношение към избора й на конституционен съдия.

Колегата й Мартин Димитров заяви, че СДС действително има потенциал да излъчи добър кандидат за конституционен съдия. Трябва да има кристална, прозрачна и ясна процедура, в която да бъдат
предлагани колкото се може повече кандидати, между които да бъде избран най-добрият, каза Димитров. Не може след казуса "Марковска" да се влиза в нов казус, заяви Димитров.

 За първи път направихме процедурни правила за избора на членове на ВСС и за избора на конституционни съдии, без да има в закона една буквичка по този въпрос, защити управляващите Фидосова.

Тя беше категорична, че преди е нямало публичност, ред, прозрачност, а „само договорки на тъмно“.

„Бойко Борисов не посочи кандидата, а каза, че ще подкрепи кандидатура на сестринската партия СДС. Нормално е, ние сме една група в Европейския парламент. Ако тази кандидатура не отговаря на изискванията, няма да бъде подкрепена, ако няма съответните професионални качества, няма да бъде подкрепена”, добави Фидосова.

Независимият Димитър Чукарски посочи, че ще внесе изменение в Закона за Конституционния съд, с което да се
премахне обвързаността между полагането на клетва и присъствието на председателя на НС, президента и председателите на ВАС и ВКС. Колегата му Дарин Матов каза, че Венета Марковска няма да встъпва в длъжност и да участва в новата процедура.

”Нека да спестим унижението на тази жена и да приключим до тук. На гърба на Венета Марковска се упражнява голяма част от хората в тази зала”, подчерта той. „Умрял кон не рита, уважаеми дами и господа”, допълни в защита на Марковска независимият депутат.

В крайна сметка за отмяната на избора гласуваха 99 представители на ГЕРБ, 22-ма от БСП, 11 от Синята коалиция, петима от "Атака" и двама независими. ДПС не участва нито в това гласуване, нито в следващите, свързани с  откриването на нова процедура. За новата процедура не участва и БСП.

Червеният депутат Любен Корнезов обяви, че изборът на конституционен съдия е предрешен с политически пазарлъци между ГЕРБ и част от ръководството на СДС. Корнезов посочи, че процедурните правила  дефакто са същите, както и при първия избор. Правилата са сред основните причини, забъркали скандала с Марковска, смята той.

„Прокуратурата маша ли е в ръцете на Бойко Борисов? Защо прокуратурата си мълча до сега? Беше лепнато петно върху Конституционния съд, единствената институция, която през последните 20 години не беше опетнена. ГЕРБ корозира държавността”, направи заключение левият юрист.

Последва реакция и от „Атака”. „Това, което се случва е опит да ни превърнат в смокинов лист за срама, и всичко което се случва в държавата през последните 20-тина дни”, коментира Павел Шопов. Той подчерта, че целият скандал с назначението и неполагането на клетвата на Венета Марковска е произтекъл от премиера Борисов. „Той номинира лицето Марковска”, каза Шопов. Той порица и към БСП, които с гласовете на отделни депутати от групата на „Коалиция за България” също участваха в избора на Марковски.
 
”Има нова кандидатура, тя е посочена от Бойко Борисов. Този човек е бившият президент Петър Стоянов. Тези процедурни правила за него ли са направени? Борисов има за цел да овладее и институцията на Конституционния съд”, коментира Шопов. И допълни, че това което в момента се случва с държавните институции е генералната репетиция за избора на новия главен прокурор.

Според приетите правила предложения от народни представители на кандидатури ще се правят от днес,  22 ноември, до 30 ноември.

Могат да се подават становища и въпроси до 10 декември. Изслушването на кандидатите в правната комисия ще бъде на 12 декември. Кандидатите ще бъдат представени по азбучен ред. Те се представят до 2 минути от депутат. Самите кандидати ще могат да се представят до 15 минути.

Заседанието на правната комисия ще се излъчва пряко на сайта на НС. На 19 декември ще бъде представянето на кандидатите в пленарна зала и избора на конституционен съдия от квотата на парламента. И това заседание ще се излъчва пряко чрез сайта на Народното събрание. Гласуването в зала ще е явно чрез компютъризираната система на НС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase