Волен Сидеров остана недоволен от изслушването. Снимка: Impact Press Group - архив

Комисията за контрол на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС)  в Народното събрание разгледа случая в плевенското село Коиловци.

В средата на октомври петима чужденци бяха пребити от местни жители. Впоследствие вътрешният министър Цветан Цветанов обясни, че това са френски туристи, любители на екстремни спортове, които са се заблудили. Според френски медии пък става въпрос за тренировъчна мисия на представители на френски специални части, чиято програма не е протекла според предвиденото. 

Още по темата

На закритото заседание на комисията днес присъстваха председателят на ДАНС Константин Казаков и кметът на Коиловци Красимир Иванов. Още в началото депутатът от "Синята коалиция" Иван Костов си тръгна, възразявайки, че на него са депутатът Румен Петков, който не е член на комисията, и кметът на плевенското село.  „Сега все едно кметът или кой да е народен представител контролира председателя на комисията за контрол на ДАНС“, аргументира се Костов, цитиран от „Фокус“.

На излизане от заседанието кметът на Коиловци заяви, че продължава да иска адекватен отговор от българските власти за случилото се в селото, за да се успокоят хората.

По думите на Иванов след изслушването, минавайки по коридора, председателят на ДАНС Константин Казаков му е казал: „Нашите хора в чужбина са правили много по-големи поразии от това, което французите са направили в с. Коиловци”. Попитан как си обяснява медийното затъмнение по случая, кметът предположи, че най-вероятно властите са изчакали извеждането на чужденците извън страната, “за да може да се даде, макар и нелогично, обяснение от министъра, че туристи–парашутисти скочили от Румъния”.

Депутатът от Коалиция за България Румен Петков, който се заинтересува от случая и заедно с кмета на Коиловци и изпрати писмо до главния прокурор и вътрешния министър с питане за станалото, заяви, че не е даден ясен отговор колко са чужденците, как са влезли у нас и защо са носили такова оборудване.

„Представителите на ДАНС не се ангажираха с потвърждение какъв е жанрът на гостуването на френските граждани в с. Коиловци“, обясни Петков след заседанието на комисията. От ДАНС не отговорили и какви са французите - туристи, командоси, шпиони или диверсанти.

„Вдигат рамене и перят ръчички”, обясни Петков какъв отговор е даден на въпроса. Според него липсата на отговори с обяснението, че тече дознание и че материалите са прехвърлени в следствената служба на МВР е много обидно и много несериозно.

Мъглата върху случая Коиловци остава, заяви и лидерът на „Атака” и председател на парламентарната комисия за контрол на ДАНС Волен Сидеров. „ДАНС на практика не иска да сподели какъв точно е случаят, какви са били чужденците, защо са били в страната. Една позиция на неутралност, като че ли това не ги засяга. Явно за ДАНС всичко е наред”, коментира Сидеров. Той заяви, че приема „като унизяване на парламента” това Комисията за контрол на ДАНС да има право на по-малко информация от самата агенция.

„Българската държава също е унизена, защото чужди граждани се сблъскват с наши граждани, нападат ги, оказват насилие, не се подчиняват на изискване на полицая, не са задържани от МВР, спешно дипломатически представители идват и ги прибират“, допълни Сидеров, според когото въпросът трябва да бъде отправен и към посланика на Франция. Лидерът на „Атака“ смята писмено да отправи питане до посолството, дали става дума за операция на френските служби, защото от ДАНС мълчали като комунисти на разпит и не казали дали французите са „парашутисти или главни готвачи“.

„Ще продължим да изискваме информация. Има идея да поканим прокуратурата, може би главния прокурор, окръжния прокурор на Плевен. Според мен трябва да бъдат изслушани и военният, и вътрешният министър”, закани се Сидеров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase