Министър Диана Ковачева Снимка: Impact Press Group
fallback

Парламентът трябва да отмени своето решение за назначаването на Венета Марковска на поста конституционен съдия и едва тогава да започне нова процедура по избор.  Това каза пред БНТ министърът на правосъдието Диана Ковачева.
Ковачева поясни, че Марковска все още е със статут на съдия.

„Тъй като г-жа Марковска не стана конституционен съдия, на практика не беше и освободена като съдия от съдебната система. В четвъртък, по време на своето заседание, ВСС отново ще се занимае със случая и този път на практика ще я освободи, като вземе решение за нейното пенсиониране“, разясни правосъдният министър.

Ковачева коментира и въпроса с евентуалната кандидатура на Петър Стоянов за конституционен съдия. Според нея изборът не е предрешен. Процедурата по избора трябва да бъде публична, а кандидатът да бъде представен и изслушан в Народното събрание, смята правосъдния министър.

Oще по темата
„Смятам, че изборът не е направен, докато не мине изслушването. Защото, както видяхте и в предишния случай, изслушването мина и имаше последици, че то не мина добре“, посочи Диана Ковачева.

Според министъра изборът на главен прокурор е първият и най-важен тест за Висшия съдебен съвет, защото очакванията към фигурата на главния прокурор са много големи.

Кандидатурата трябва да бъде изцяло професионална, добре е, ако кандидатите са от кариерата - хора с поглед върху съдебната система. Това е важно за фигурата на главния прокурор.

Ковачева коментира и писмото, което Сотир Цацаров й е изпратил с искане за промени на правилата за избор на главен прокурор, като според нея то съдържа добри идеи и предложения, които трябва да се обсъдят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

`

преди 11 години

reporterbg/index.php?id=41676Политическото Густо, майна

24

!!!

преди 11 години

НАЙ ТЪЖНОТО Е ЧЕ СЛЕД НЯКОЯ И ДРУГА ГОДИНА БЪЛГАРИЯ ЩЕ Е САМО В ИСТОРИЯТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!

23

Анонимен

преди 11 години

da vi pravi vpe4atlenia 4e ministr Ceco dnes go niama nikade iz novinite?eto i pri4inata poradi koiato Boiko nai posle se resi da mu bie duspata:МС: Визита на Борисов в САЩ ще има, щом Цветанов е казалНеяснотата около посещението на премиера Борисов във Вашингтон продължи и днес. На въпрос на "Сега" към пресцентъра на Министерски съвет дали действително ще има такава визита и кога, отговорът бе: "Щом министър Цветанов е съобщил, че ще има визита, значи ще има".Вчера първи и единствен за предстояща визита на Борисов в Белия дом съобщи пресцентърът на МВР. Поканата на Обама била отправена във вторник чрез вътрешния министър Цветан Цветанов от специалния съветник на президента на САЩ по въпросите на контратероризма Джон Бренън. "Това ще бъде една от първите срещи на президента Обама с чуждестранен ръководител след преизбирането му за президент", е заявил Джон Бренън пред Цветанов във вторник.Но съобщението внесе смут и от двете страни на Океана, тъй като не е спазен протоколът, по който става организиране на официално посещение. На въпрос на "Сега" вчера за кога е планирано посещението на българския премиер във Вашингтон зам.-говорителката на Съвета по национална сигурност в Белия дом Кейтлин Хейдън заяви: "За момента нямаме официално съобщение". От американското посолство в София вчера отказаха да коментират съобщението на МВР. "Не коментираме програмата на президента Барак Обама", обясниха от щатската мисия.

fallback