Иван Иванов и Радан кънев. Снимка: ДСБ
fallback

ДСБ няма да участва в процедурата за нов конституционен съдия от парламентарната квота, ако не бъде отменен изборът на Венета Марковска, реши ръководството на партията.

Тъмносините няма да имат и своя номинация при опорочен вот. Радан Кънев уточни, че такава е и позицията на Екатерина Михайлова, която беше кандидатът на Синята коалиция за член на Конституционния съд, но не получи необходимата подкрепа при гласуването.

По казуса "Венета Марковска" ДСБ счита, че сега България може да докаже дали е правова държава.

„Нов избор, без отмяна на решението за избор на Венета Марковска, само ще задълбочи конституционния проблем и конституционната криза. Категорично сме за отмяна на това решение преди пристъпването на каквато и да била следваща процедура и, ако се пристъпи към процедура без отмяна, ние няма да участваме, водени от убеждението си, че тя е незаконна и задълбочава институционалната криза“, мотивира решението на партията Радан Кънев.

Oще по темата
Хората на Костов няма да участват и в консултациите по вот на недоверие срещу управляващите по инициатива на ДПС.

Те ще се консултират с партньорите си в Синята коалиция - СДС. „Не приемаме, че ДПС са алтернатива на ГЕРБ, тези, които гласуваха за Венета Марковска, са наши опоненти“, обясни Радан Кънев.

Вече стана ясно, че след разговор с премиера Бойко Борисов СДС ще издигнат свой кандидат за КС, а ГЕРБ ще го подкрепят.

От това дали на 1 януари догодина ще поевтинеят парното и другите продукти на газ, ще можем да съдим какви реално отстъпки са договорили миналата седмица с "Газпром" управляващите, заяви Иван Иванов.

По думите му с договора не са защитени интересите нито на българските граждани, нито на
бизнеса.

Десните смятат и че постигнатата цена далеч не е най-изгодната. Дори да е 405-420 долара за 1000 куб. м, интересите на домакинствата не са защитени, заяви Иван Иванов.

Той отново напомни, че Германия, например, плаща на руския газов гигант 330 долара за 1000 куб. м. ДСБ не приемат и десетгодишния вместо за шест години срок на договора.

С подписването на "Южен поток" България нарушава европейското законодателство, защото дори и да бъде договорен газ от други държави, "Газпром" няма да разреши той да бъде транзитиран по тръбите, твърдят десните, и така се монополизирал пазарът.

До 2-3 дни от ДСБ се надяват да имат и официалната позиция на Европейската комисия. Те са възложили на двамата евродепутати от Синята коалиция да разговарят по въпроса с еврокомисаря по енергетиката.

По инициатива на "тъмносинята" централа през тази седмица ще бъде учреден Инициативен комитет, ръководен от Иван Иванов, срещу развитието на ядрената енергетика у нас чрез
строителството на АЕЦ "Белене".

Така десните ще се включат в дебата за предстоящия на 27 януари идната година референдум по въпроса. Решението на ДСБ е да призове членовете и симпатизантите да дадат на допитването отговор "против" изграждането на нова ядрена централа.

Чрез "Белене" по думите на Иванов БСП се стреми да продължи корупционните практики, които вече струват 1,4 млрд. лв. на българския данъкоплатец.

От партията на Иван Костов се надяват и чрез Инициативния комитет да развенчаят мита за евтин ток от "Белене" и да докажат, че всъщност той ще е три пъти по-скъп от произвеждания в АЕЦ "Козлодуй".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 11 години

ДА ЖИВЕЕ ДРУГАРЯ СПИНИШЕФ--ТОЙ ПОНЕ СИ Е ОРИГИНАЛНА РУСКА СЕМКА И РАБОТИ ЗДРАВО ЗА СВОИТЕ,А НЕ КАТО НАШИТЕ КРЕМЪЛСКИ ***,КОИТО САМО ОТКРАДНАТОТО ОТ НАС И Е БЪЛГАРСКО...

20

Анонимен

преди 11 години

Марковска не можа да се закълне по вина на Плевнелиев, който грубо наруши конституцията.

19

П.Петров

преди 11 години

Очевидно е, че има конституционно недомислие. Първо трябва да има номинации, след това разследване на номинираните за корупция, укриване на данъци, търговия с влияние, злоупотреба със служебно положение, връзки с организираната престъпност дори моралност и ако всичко е чисто, да се премине към гласуване в Народното събрание. След като Марковска не е встъпила в длъжност в законно определения срок, редно е Народното събрание да гласува отмяна на решението и избор на нова съдия за КС.

fallback