Венета Марковска не успя да положи клетва. Снимка: БТА

Решението на президента Росен Плевнелиев да не присъства на клетвата на Венета Марковска като конституционен съдия е „изключително мъдър и добър ход“, заяви премиерът Бойко Борисов.

Той напомни, че три пъти е молил Марковска да се оттегли и да не встъпва в длъжност.  Тя обаче не разбрала, че когато България върви по своя европейски път, трябва да спазва поетите ангажименти за максимална прозрачност в съдебната система.

Днес президентът Росен Плевнелиев  отказа да присъства на клетвата на Венета Марковска, като по този начин спря встъпването й в длъжност като конституционен съдия.

„Помолил съм нашите юристи да кажат и да се консултират с Конституционния съд дали това е възможно, но се надявам, ако е възможно, и парламентът да преразгледа своето решение, каза премиерът.

Още по темата
  От казуса "Марковска" загубиха всички, коментира от своя страна вицепремиерът Цветан Цветанов.

По думите му ставащото с Венета Марковска е изключително неприятно.

„Надяваме се след случилото се днес този казус да се реши по-бързо, за да може да се концентрираме върху основните си политики и дейности“, посочи Цветанов.

В отговор на въпрос дали този случай хвърля петно върху образа на България, Цветанов каза, че това е много силно изказване.

„Смятам, че страната ни полага максимални усилия, за да решава наслагвани проблеми, да изпълнява препоръки на Европейската комисия“, добави вицепремиерът.

Цветанов посочи, че от проверката на МВР за издирване на подателя на сигнала до парламента срещу Венета Марковска е установено, че зад документа не стои реално лице. Всеки един от  вас може да напише всичко и да се подпише под някакво друго име, обърна се Цветанов към журналистите.

На въпрос  има ли вина ГЕРБ по казуса "Марковска", Цветанов обясни, че ГЕРБ и парламентарната й група
са издигнали като своя номинация Анастас Анастасов. Това е решението, което е имала ПП ГЕРБ, добави той. На констатация на репортери, че все пак Марковска е избрана с гласовете на ГЕРБ, Цветанов каза "всички гласуваха". 

Венета Марковска беше избрана от парламента за конституционен съдия с най-голямо мнозинство и с гласовете на всички политически сили без „Синята коалиция“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase