Снимка: БТА

Интернет сайт, който ще подпомага чуждите граждани при покупко-продажба на имоти, представиха днес министър-председателят Бойко Борисов и министърът на правосъдието Диана Ковачева в присъствието на посланика на Великобритания Джонатан Алън.

Идеята на сайта е да подпомага чуждите инвеститори и да спре имотните измами.

По думите на Ковачева има много случаи на излъгани чужденци, но те не се дължат на пропуски в законодателството, а на наивността на потребителите.

Сайтът е изграден с помощта на Великобритания, Белия, Ирландия, Норвегия и Русия. Той е триезичен. Има специална секция, в която се задават въпроси, определена от Диана Ковачева като “гордост“. Там чужденците ще могат да задават въпроси на три езика – български, английски и руски.

По думите на правосъдния министър отговорите на имейлите ще се получават до 24 часа, а при нужда ще се търсят контакти с отговорни интституции, които да помагат при решаването на казуси.

В сайта има информация за целия процес на покупко-продажба на жилища. Там са посочени цените на различните такси, които трябва да се заплатят, защото според Ковачева много често се спекулира с тях. Тя допълни, че ще има секция с често задавани въпроси.

Премиерът Бойко Борисов пък съобщи, че от 5 декември ще стартира нова услуга, която да противодейства на имотните измами. Тя предвижда хората, от чието име се извършват имотни сделки, да получават SMS. По думите на Борисов принципът ще е същият като при притежателите на кредитните и дебитните карти. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase