Снимка: БТА
fallback

Европейската инвестиционна банка ще увеличи финансирането на малки и средни предприятия в България през 2013 година, заяви президентът на ЕИБ Вернер Хойер, който е на еднодневна визита у нас.

Днес той се срещна с премиера Бойко Борисов, вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, министъра па еврофондовете Томислав Дончев  и представители на външно министерство.

Хойер обясни още, че банката възнамерява да подпомогне София в бъдещите й проекти, както и да финансира и проектите на други български градове.

ЕИБ е инвестирала у нас около 3,3 млрд. евро, от които над 1 млрд. са в частния сектор. Банката е предоставила средства за проекти като реконструкцията на ж.п. линията Пловдив-Свиленград, Дунав мост 2, интегрираната система за битови отпадъци на Столична община и др.

Хойер разказа, че е много впечатлен от напредъка на страната ни от 90-те години насам. Той обясни, че е идвал много пъти през този период в България в качеството си на министър по европейските въпроси на Германия.

Президентът на ЕИБ допълни още, чи е много впечатлен от промяната на пейзажа около сградата на Министерския съвет. От изказването му се разбра още, че премиерът Борисов не е пропуснал да му покаже и своята гордост – софийското метро, което също е съфинансирано от ЕИБ.

Хойер похвали финансовата политика на правителството и я определи като “много смела стратегия за фискална дисциплина“. Той допълни, че спазването на строгата бюджетна дисциплина не е лесно за хората, но “цифрите са много добри“.

По думите му благодарение на стабилността на банковата система у нас е лесно да се развива бизнес в България.

Премиерът Бойко Борисов от своя страна се похвали, че още като кмет на столицата е работел с ЕИБ. Той допълни, че се надява от догодина кметовете на другите градове да съфинансират проектите си със средства от банката.

Той благодари на Хойер за добрите оценки за финансовата ни дисциплина. Борисов все пак не пропусне да подметне, че сега страната ни усвоява много повече европейски средства, отколкото при предишните управляващи.

Хойер изказа съболезнования по повод смъртта на патриарх Максим. Президентът на ЕИБ обясни, че когато е била планирана визитата му, е нямало как да знаят, че днес ще бъде ден на траур.

Премиерът Борисов пък заяви, че “все пак животът продължава“, въпреки че тъгата на днешния ден. Той допълни, че визитата е планирана много отдавна и не е имало как да бъде отложена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

92

Анонимен

преди 11 години

До хората с заеми ако не е Дянков и ГЕРБ ще ви вземат всичко както в Испаниа това остава след социалистите хора на бесилото

91

анонимен

преди 11 години

Не знам примиера и този *** до него в каква връзка са с Дейвид,но във Великобритания са много възхитени от години от Интелекта му и скоро ще му наритат един гоооооооолям ШУТ!

90

Анонимен

преди 11 години

Не добра, а направо КАЗАРМЕНА !!!

fallback