Бюджетът според младите социалисти. Снимка: БСП

По-богати или по-бедни ще станем през следващата година. Около това спориха депутатите, които след шестчасови дебати приеха на първо четене Бюджет 2013.

Финансовият министър Симеон Дянков подчерта, че бюджетът за следващата година се концентрира върху увеличаване на доходите. Приоритетно се осигуряват средства за мерки в областта на социалната политика.

По думите му бюджетът за следващата година провежда последователна разходна политика, което гарантира, че през 2013-а страната ни ще остане сред държавите в ЕС с една от трите най-ниски стойности на показателите и по външния дълг, и по общия дълг към БВП, и за дефицита спрямо БВП.

Доходът на средния българин през 2013 г. ще е 61 процента от този на средния грък, прогнозира  пък заместник-председателя на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев, като се позова на "Евростат".

Още по темата
Той посочи, че през 2005 г. доходът на средния българин е бил 41 процента от този на средния грък. Според Главчев промяната се дължи на факта, че българската икономика расте с по-високи темпове от тези на ЕС.

Още през 2010 г. България е изпреварила Румъния по растеж на доходите на глава от населението, а това
означава, че водената от правителството фискална и макроикономическа политика е в правилната посока, посочи депутатът от ГЕРБ.

От БСП обаче видяха като единственото положително нещо в Бюджет 2013 г., че той ще е последният за премиера Бойко Борисов.

„Сеирът хора не храни“, коментира от парламентарната трибуна лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той посочи, че нито един бюджет в годините на управление на ГЕРБ не е изпълнен така, както е планиран.

„Нито една от вашите антикризисни програми не проработи, дори и тази на Борисов, че най-добрата антикризисна политика са арестите“, коментира Станишев.

По думите му повече от 30 социални права и придобивки били отнети в мандата на ГЕРБ. Трета година има замразяване на пенсиите, а инфлацията е над 12%.  Увеличението на пенсиите, което предлагат от ГЕРБ за 2013 г., не покрива инфлацията, смята лидерът на социалистите.

„Докарвате своите бюджетни баланси, като икономисвате на гърба на обикновения българин", каза още
Станишев.

„Наследството, което ще оставите на следващото правителство, е по-беден народ, най-беден в ЕС“, срината икономика и опразнена хазна, заяви лидерът на БСП.

Станишев коментира и данъка върху лихвите по депозитите, който бил отчаян опит на управляващите да
съберат приходи, а обещавали да не вдигат данъците. 

Той посочи, че левицата ще гласува "против" "последния бюджет на Бойко Борисов" и ще внесе свои
предложения между първо и второ четене.

Младите социалисти пък сравниха Бюджет 2013 със скъсана рибарска мрежа. Те донесоха в Народното събрание истинска мрежа, използвана за ловене на риба в Козлодуйския край.

Мрежата е доста изпокъсана и за нас тя символизира бюджета, който правителството и ГЕРБ са внесли в парламента, каза пред журналисти председателят на Младежкото обединение на БСП Явор Гечев.

"Този бюджет е скъсан, той вече риба не лови", коментира той. По думите му никой от младите хора вече не се връзва на псевдополитиките, които прави сегашното правителство.

Бюджет 2013 ще бетонира незавидните ни позиции на най-стабилните бедняци в ЕС с тежка безработица, ниски доходи и липса на перспективи за по-добър живот, заяви Алиосман Имамов от ДПС по време на дискусията в парламента.

Според него данъчната политика и приходите са нереалистични. Увеличението от 1.8 милиарда лева на приходите се формира главно от очакваното повишение с 1.6 милиарда от приходите от данъци, половината от които се очаква да дойдат от ДДС.

Тези очаквания не са убедителни, защото се основават на евентуално по-високо потребление и на нарастване на вноса, допълни Имамов. Той посочи, че има значителни резерви за повишаването на събираемостта - ограничаването на сивата икономика и контрабандата на акцизните стоки би донесло в хазната между 800
милиона и 1 милиард лева.

Бюджет 2013 задушава малкия и средния бизнес и това е най-голямата грешка в него, констатират "сините" в парламента.

Според Мартин Димитров най-важният въпрос,  на който хората очакват отговор, е как това и най-вече следващото правителство ще се справи с 600 хиляди души безработни.

Десните посочиха, че след близо 4 години ГЕРБ на власт, на практика няма никакви реформи, освен смяната на някои министри.

„Продънените кофи, през които изтичат милиарди левове, остават и ставаме все по-бедни“, коментира Димитров.

Той обвини управляващите, че са направили завой наляво - увеличава минималните осигурителни прагове, даде за пример Мартин Димитров. „Левият път винаги е грешен“, отсече той. 

На ГЕРБ, БСП и ДПС им липсва смелост за реформи, констатира и лидерът на ДСБ Иван Костов.

„Бойко Борисов го посочиха за виновен за причиняване на смърт поради превишаване на сила, Европейският съюз ви критикува заради избора на конституционен съдия - отдалечавате се от европейските норми“, обърна се към управляващите той.

„Ако бяхте проевропейци, нямаше да ви четат конско“, отсече лидерът на ДСБ. Костов попита управляващите защо в условията на криза не са събрали кураж за антикризисни мерки. Отговорът е един - защото липсва смелост, няма кураж от 2001 г. досега някой да пипне нещо в системата на организация на структурите. Вместо това бавно се хлъзгаме в безперспективност, заключи Иван Костов.

В крайна сметка "За" Бюджет 2013 гласуваха 122 депутати, "против" бяха 60, нямаше "въздържал се".

Бюджетът беше подкрепен от ГЕРБ и независими народни представители, а БСП, ДПС, Синята коалиция и "Атака" гласуваха против.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase